Troldkællingen & Åmanden

Foto: VisitNordsjælland
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Enghaven 8

3550 Slangerup

Kontakt
Tro det eller ej - men der var en gang for mange år siden, hvor troldtøjet huserede på egnen omkring Slangerup.

I en jættehøj lige udenfor landsbyen Uvelse holdt en fæl troldkælling til. Da menneskene begyndte at bygge kirketårnet til Nørre Herlev Kirke nær Hillerød, rendte troldkællingen hver nat over markerne fra Uvelse til Nørre Herlev for at rive murernes dagsværk ned. Men det var ikke nemt - det tog ofte hele natten, og tid til at røve og rave skulle hun jo også have. Men trolde tåler ikke solens stråler, for rammes de af solstrålerne, ja, så forstener de øjeblikkeligt.

Under Tryllebroen (det kaldes den faktisk!), der førte landevejen mellem Uvelse og Nørre Herlev over Havelse Å, boede på samme tid åmanden - en fjern slægtning til troldene. Efterhånden blev han træt af at blive vækket hver nat, når troldkællingen trampede afsted over hans bro. Så en tidlig sommermorgen lige før solopgang for han op af åen for at få troldkællingen i tale - og for at få hende til at holde op med natteroderiet; men troldkællingen blev så forskrækket over at møde åmanden, at hun kom til at hoppe så højt, at sommermorgensolens første stråler ramte hende, så hun blev til en sten!

Hun står der endnu med hovedet stukket ned i jorden; men pas på - hvis et menneske taler grimt om troldene eller siger en løgn indenfor hendes hørevidde, så bliver hun øjeblikkeligt til trold påny!

Fortæller eller guide kan bestilles via turistbureauerne i Nordsjælland.
Adresse

Enghaven 8

3550 Slangerup

Facilities

Parkeringsplads for busser

Sidst opdateret af
VisitNordsjælland