©  Foto:

Krudtværksmuseet i Frederiksværk - Krudt og kanoner for hele familien

Krudtværksmuseet er en spændende attraktion for både voksne og børn. Krudtmøllerne ligger på række i det smukke landskab langs med kanalen, der løber gennem Frederiksværk by.

Krudtmøllerne er helt enestående af deres art. De ligger som perler på en snor langs begge sider af kanalen.

Her kan man i mere end en halv snes velrestaurerede bygninger se de gamle maskiner arbejde – nogle drives af vandhjul, andre af elektromotorer. Man får et godt indblik i krudtfremstillingens historie og erfarer, at det for arbejderne har været en livsfarlig beskæftigelse.

På Krudtværksmuseet kan du opleve de historiske vanddrevne maskiner, og som noget nyt kan du også være med til den spændende lydvandring "Her må du ikke bande! - en rundvisning på Krudtværket, der sprænger dine forventninger".

Et besøg på Krudtværksmuseet giver en fascinerende indsigt i historien bag krudtfremstillingen og afslører, hvor farligt det har været for arbejderne. Landskabet selv bærer spor af risikoen for eksplosioner, med beskyttelsesvolde og høje træer, der engang skulle opfange vragdele og lemmer, når tingene gik galt.

Åbningstider & Entré

  • Mandag: Lukket
  • Tirsdag – søndag kl. 11.00 – 16.00
  • Sæson: 4. maj til 25. august 2024 samt i uge 42 fra d. 12. – 20. oktober 2024.
  • Entré kr. 75,00 | Børn og unge u. 18 år er gratis entré. Billetten gælder både til Krudtværket og Arsenalet i Frederiksværk. 

I sommersæsonen – juni, juli og august – er der gratis omvisninger for børn (og deres ledsagere) hver søndag kl. 13.00 Disse omvisninger varer ½ time. Åbent i efterårsferien uge 42 mandag-søndag kl. 11.00-16.00. 

Historien

Krudtværket blev grundlagt af generalmajor J.F. Classen i 1758. Værket fremstillede krudt til militære og civile formål gennem mere end 200 år og var i funktion til 1965. Der er tale om et velbevaret kulturmiljø, hvilket medvirkede til, at Frederiksværk i 2007 fik status som ét af Danmarks 25 fineste industriminder. En del af området er hjemsted for private virksomheder og mange af kommunens foreninger.

Den ældste del af krudtværksområdet er i dag museum. Nogle få skridt fra selve krudtmøllerne ligger to oprindelige dele af komplekset, nemlig Trækulsbrænderiet og Svovl- og Salpetermagasinet, begge opført i 1760’erne.Ikke desto mindre blev der her fremstillet krudt til Danmarks hær og flåde i mere end 200 år. Også selve arbejdet med krudtet var farligt. Det skete med visse mellemrum, at en mølle sprang i luften og skabte død og lemlæstelse.

Et langt mere festligt aspekt af historien er krudtets anvendelse til jagt – og fyrværkeri. På museet er mange af de gamle maskiner bevaret og funktionsdygtige, og der foregår en levende formidling af alle de emner, der knytter sig til fremstillingen af krudt – selve sammensætningen, vandkraften, arbejdsforholdene, anvendelsen osv.