Kronborg Slot

Attraktioner
Slotte og herregårde
Adresse

Kronborg 2C

3000 Helsingør

Kontakt

E-mail:kronborg@natmus.dk

Telefon:4921 3078

Kronborg er et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte. Det er verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot og er udnævnt til UNESCO verdensarv.

Hver sommer i august kan man opleve Shakespeare Festival med internationale Hamlet forestillinger på slottet, og i juni, juli og august bliver Shakespeares drama gjort helt levende og nærværende for slottets gæster med totalteatret Hamlet Live.

I Helsingør, hvor Øresund mellem Danmark og Sverige er smallest, ligger Kronborg ud mod sundet, omgivet af et vældigt fæstningsværk med bastioner og kanonbatterier. Slottet har en dramatisk og fascinerende historie, og er absolut et besøg værd. Se Frederik d. 2.s prægtige dansesal, nyd de pragtfulde gobeliner og hils på Holger Danske i de skumle kasematter dybt under slottet.

Øresunds vogter

Kronborgs historie går helt tilbage til 1420, hvor Erik af Pommern opførte fæstningen Krogen, for at kunne kontrollere indsejlingen til Øresund og opkræve den indbringende Sundtold af passerende skibe. Sundtolden havde stor betydning for Helsingør i mere end 400 år. Pengene gik i kongens egen lomme, men handelen i forbindelse med Sundtolden gjorde byen velhavende og kendt ude i den store verden.

Pomp, pragt og dekadence

Frederik 2. opførte 1574 – 85 det prægtige renæssanceslot, vi kender i dag, som et stærkt symbol på rigdom og magt. Sundtolden finansierede tårne og spir, kobbertag og sandstensornamenter. I Kronborgs storhedstid i slutningen af 1500-tallet gik der ry om hoffets pomp og pragt og dekadente livsstil viden om blandt søfolk, handelsfolk, diplomater og aristokrater.

Shakespeare og Kronborg

Shakespeare lod Kronborg være scenen for sit udødelige skuespil om kongesønnen Hamlet, og udenfor Danmark er slottet i dag mest kendt som Hamlet’s Castle. Det vides ikke med sikkerhed om Shakespeare nogensinde besøgte Kronborg, men han har helt sikkert hørt rygterne om hoffets dekadente livsstil. Det er dokumenteret, at engelske skuespiltrupper besøgte Kronborg flere gange på Shakespeares tid.

Brand og krigsplyndring

Kronborg blev hærget af en voldsom brand i 1629, som kun slotskirken overlevede. Christian 4. genopbyggede slottet med omfattende nye udsmykninger i barokstil, men i 1658 blev Kronborg atter ramt af ulykke da svenskerne bombarderede og indtog slottet og tog mange kostbare kunstskatte som krigsbytte.

Fra kongebolig til militærforlægning

Derefter gik det ned ad bakke. Kronborg blev forstærket som fæstning med Kronværket af Christian 5 i 1690, men derefter blev slottet stort set ikke beboet af kongelige. Fra 1785 frem til 1923 blev slottet brugt af militæret, og først derefter gennemgribende restaureret og ført tilbage til Frederik 2.s og Christian 4.s storhedstid.

UNESCO verdensarv

Kronborg blev i år 2000 optaget på Unescos verdensarvsliste, og i dag er livet vendt tilbage til slottet med 250.000 gæster årligt.

Praktisk information

Åbningstider: Se Kronborgs åbningstider hele året her
Billetter: Se billetpriser i højsæsonen og resten af året her
Copenhagen Card: Kronborg er gratis med et Copenhagen Card - læs mere her
Find vej: Sådan kommer du til Kronborg med bus, tog eller bil - læs her
Parkering: Læs om parkering ved Kronborg her
Tilgængelighed: Læs om adgang for mennesker med funktionsnedsættelser her
Mad og drikke: Find restauranter, cafeer, madpakkerum m.m. på Kronborg her

Adresse

Kronborg 2C

3000 Helsingør

Tilbud

Copenhagen Card - gratis

Relaterede produkter

Opdateret af:
VisitNordsjælland