Kom på en tidsrejse om krudt, kugler, krige og kolonier

Nu har du en unik mulighed for at få indblik i Kongernes Nordsjællands sprængfarlige historie: Fra kanonindustrien i Frederiksværk til geværbyen Hellebæk.

Henover sommeren afholder Nationalpark Kongernes Nordsjælland i samarbejde med Industrimuseet Frederiks Værk, Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening og Naturstyrelsen fire industrihistoriske oplevelsesture. Her vil dygtige museumsfolk og kyndige ildsjæle tage dig med på en tidsrejse gennem de to industribyer.

Historien binder Nordsjælland sammen

Det var kongemagten, og senere den danske stat, der styrede fabrikkerne og produktionen i både Frederiksværk og Hellebæk. I Frederiksværk blev der bl.a. produceret kanoner og krudt, i Hellebæk geværer.

”Industrihistorien er unik for området. Den trækker tråde på kryds og tværs her i Nordsjælland. Krigsproduktionen var i 1700-1800-tallet en afgørende leverandør af kanoner, geværer og ammunition til den danske hær og flåde”, siger Frank Allan Rasmussen, museumschef på Industrimuseet i Frederikværk.

Frederiksværk by ved Roskilde Fjord er udpeget som én af Danmarks 25 nationale industriminder og Hellebæk ligger som en unik perle indrammet af Øresund og skoven. Begge steder gemmer på smukke, historiske hvid- og gulkalkede bygninger, kanaler og damme.

”Hellebæk ser jo idyllisk ud, som den ligger der i kanten af den grønne skov, men vi vil på vores ture kradse lidt i overfladen, for nedenunder gemmer der sig dramatiske historier om livet blandt arbejderne i byen og produktion af våben, der bl.a. indgik i handlen med slaver under kolonitiden”, siger Morten Steen Petersen, der er bestyrelsesformand i Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening.

Lokal opbakning

Industrimuseet og Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening er med deres viden og lokalkendskab drivkræfterne bag turene, men Nationalpark Kongernes Nordsjælland har været en aktiv medspiller i udviklingen.

”Vi er rigtig glade for at være med til at støtte op om turene, så flere kan få glæde af og viden om den fantastiske historie i området. Også på tværs af by- og kommunegrænser. Forhåbentligt bliver det her startskuddet til endnu flere oplevelser, der har kulturarven som omdrejningspunkt”, siger Carl Frederik Bruun

De fire ture bliver holdt i juli og august og inkluderer byvandringer i de to byer, transport med bus og mulighed for at nyde en frokost undervejs på Café Hammermøllen i Hellebæk.

Praktisk information

Prisen er 120 kr. pr. person ex gebyr, hvilket inkluderer guidet byvandring i Frederiksværk og Hellebæk og bustransport. For 130 kr. kan der tilkøbes en frokost inkl. drikkevarer på Café Hammermøllen. Billetterne kan købes via VisitNordsjællands billetportal.

Datoer:

  • Onsdag d. 14. juli kl. 9 - 16
  • Onsdag d. 21. juli kl. 9 - 16
  • Onsdag d. 11. august kl. 9 - 16
  • Onsdag d. 18. august kl. 9 -16