Fantasiens Ø

Foto: Tine Uffelmann
Attraktioner
Oldtidsminder og ruiner
Adresse

Store Dyrehave

3400 Hillerød

Kontakt

Fantasiens Ø er et hemmelighedsfuldt sted, som appellerer til fantasi og forestillingsevne. Øen ligger i en sø i en skov tæt på Hillerød – og den er fuld af gode historier.

Da Frederik Vll var konge, havde han af og til brug for at slippe væk fra de royale pligter på Frederiksborg Slot. Han var ikke meget for hoflivet, men trivedes ude i naturen. Han byggede sit eget lille fristed, et lystpalæ godt gemt af vejen på en ø i Breddam Sø i Præstevangskoven. Her kunne han fiske og slappe af under uformelle former, sammen med grevinde Danner. Øen var egentlig en halvø, men kongen fik gravet en kanal så parret kunne være i fred.

Et romantisk slot under stjernehimlen.
Det lille lystpalæ blev bygget i 1859 i romantisk engelsk havestil, i rå kampesten med elegante spidsbuede vinduer. Det målte 7,5 x 10 m, og bestod af en stor sal eller spisestue og en anneksbygning i to etager med et køkken og fire soveværelser. Salens loft var udsmykket med østersskaller og flaskeskår i et sindrigt mønster, der, når lyset fra 3 store egetræslysekroner ramte glasset, fik loftet til at stråle som en stjernehimmel.

I dag kan man kun se en gavl i kampesten med spidsbuede vinduesnicher, så man må tage fantasien i brug for at se palæet for sig. Annekshuset blev revet ned i 1905, og den faldefærdige hovedbygning blev fjernet i 1960'erne.

På venstre hånd, inden man kommer til ruinen, ligger resterne af en stenhøj. Den skulle lede tankerne hen på oldtiden og den nordiske mytologi, som Frederik Vll interesserede sig levende for. Stenhøjen havde dog også et praktisk formål: den skjulte øens toilet.

Man kan også se en stor skålformet sten, som kongen påstod var den gamle døbefont fra Æbelholt Kloster, men i virkeligheden var et vandingstrug til heste. Til højre står en sten med kongens monogram.

Landskabsdesign
Indretningen af Fantasiens Ø var på ingen måde tilfældig, men nøje planlagt. F.eks. er alle danske træer repræsenteret på øen, og der er flere historiske og arkitektoniske referencer.

Vil du vide mere?
Hør den interessante historie om Fantasiens Ø, med endnu flere detaljer på audioguiden, tlf. 9940 0515.

Hvordan finder du Fantasiens Ø?
Breddam Sø i Præstevangen ligger i den nordlige del af Store Dyrehave. Gratis vandretursfolder over Store Dyrehave med omtale af Fantasien Ø kan downloades fra www.sns.dk eller hentes på VisitNordsjællands turistinformation, Frederiksværksgade 2a, 3400 Hillerød i åbningstiden.

Adresse

Store Dyrehave

3400 Hillerød

Følg på:

Relaterede produkter

Opdateret af:
VisitNordsjælland