OM Home of Hamlet

2016 er det helt store Shakespeare år. I 2014 fejrede verden 450-året for den berømte skuespilforfatters fødsel i 1564, men i 2016 sættes alle sejl til for at fejre 400-året for hans død i 1616. Overalt står teaterfolk og Shakespeare fans klar til at deltage i en verdensomspændende fejring af en forfatter, hvis tanker har haft uvurderlig indflydelse på, hvordan vi fortolker den menneskelige tilværelse. Shakespeares dramaer er, som Hamlet siger, et samtidens spejl, hvori vi igen og igen kan finde inspiration og udfordring, når vi forsøger at forstå livets glæder og sorger; når vi forsøger at forstå vores ansvar overfor os selv og hinanden; hvad samvittighed vil sige, eller ondskab, magt, medfølelse, mod, desperation, ensomhed; ja, hvorfor vi i det hele taget er til.

En af vor tids store Shakespeare eksperter, den nu 85-årige Stanley Wells, blev tilbage i 2012 spurgt om sine planer for 2016 og svarede, med et glimt i øjet, at han i første omgang blot håbede at leve længe nok til at opleve det! Wells (som stadig er i fuldt vigør) og alle vi andre er heldige nu at opleve et sandt overflødighedshorn af teaterproduktioner, udstillinger og festivaler dedikerede til Shakespearejubilæet. Og i Danmark er vi dobbelt heldige, fordi Shakespeares nok allermest berømte skuespil foregår på vores eget Kronborg Slot i Helsingør; et imponerede eksempel på nordisk renæssancebyggeri og nu også på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Hamlet var - og er stadig - Danmarks prins: en gammel dansk legende nedskrevet af Saxo Grammaticus, fortolket af Shakespeares geni og for altid en kostbar dansk kulturarv, delt med England og hele verden. På Kronborg i 2016 er der i dén grad mulighed for at opleve og genopleve denne kulturarv, og forstå hvorfor Hamlet er et skuespil, som beundres på tværs af nationer og kulturer, men som har et helt særligt hjem på det nordsjællandske slot med de stærke mure, smukke sale, mystiske ’kasematter’, og knejsende tårne med udsigt over Øresund og til Sverige på den anden side.

2016 er nemlig ikke kun 400-året for Shakespeares død, men også 200-året for den første Hamlet forestilling nogensinde på Kronborg. I 1816 besluttede en gruppe soldater fra garnisonen på Kronborg - medlemmer af ’det militærdramatiske selskab’ – nemlig at opføre skuespillet for at markere jubilæet for Shakespeares død og det er en historie, der sætter skub i fantasien, når man besøger slottet 200 år senere: Hamlets berømte åbningsscene er jo lige præcis en udveksling mellem soldater, der holder vagt på Kronborg, så hvordan mon det har været, at opleve Shakespeares fiktive Kronborg og dets soldater på magisk - og sikkert også morsom - vis smelte sammen med virkelighedens i løbet af denne helt særlige forestilling? I alle tilfælde er der god grund til at formode, at skuespillere såvel som publikum også dengang påskønnede, hvilken gave Shakespeare har givet Danmark ved at ’stjæle’ en af vores gamle historier og levere den tilbage med et poetisk og filosofisk indhold, som har gjort den verdensberømt. 1816 forestillingen startede en unik tradition på Kronborg, som nu videreføres af HamletScenen, og som i 2016 fejres med et festfyrværkeri af forestillinger og aktiviteter, der fortæller historien om Shakespeare og hans danske prins for både små og store.

Hamlet er en hæsblæsende dramatisk historie om sorg, hævn, kærlighed og venskab, der sætter gang i tanker og fantasi hos alle, og, måske allervigtigst, en historie, der taler direkte til os om ’at være, eller ikke at være’. Det er et ganske enkelt spørgsmål, som alle mennesker kan stille sig selv i vores higen efter identitet og mening med livet. Med Hamlet viser Shakespeare os, at tvivl er en betingelse for tilværelsen og at det er op til den enkelte at vedkende sig og acceptere dette, men at det samtidig er noget vi er fælles om. Kronborg og HamletScenen i 2016 giver alle en enestående mulighed for at opleve, genopleve, og leve sig ind i hjertet af Hamlets historie og betydning. En ting er helt sikker: Hvis der ét sted, hvor det kommer til gælde om ’at være’, så er det på Kronborg i 2016.  

Del denne side

Lær mere om Shakespeare og se hvad der sker i hele verden

Se mere på siden "Shakespeare lives"  her

Download kernefortællingen og citater som pdf

Her kan du downloade kernefortællingen og citater som pdf 

Tak fra vinderen af konkurrencen om en nat på Kronborg

Her kan du læse Melanies tak for et unikt ophold på Kronborg og Nordsjælland.

Presse

Her finder du pressemeddelelser, radiointerviews, foto arkiv m.m.

At mødes eller ikke at mødes?

Lad dig inspirere af Nordsjællandsfilmen