Gilleleje: Danmarks mest kreative by i 2017

Onsdag, november 15, 2017

Bruno Christensen - Danmarks mest erfarne detailhandelsekspert – har udvalgt Gilleleje som værende Danmarks mest kreative by i 2017.

Med udgangspunkt i 100 byer i Danmark er Gilleleje udvalgt som den by, hvor kreativiteten er størst, når det gælder om at udvikle en by til at være et sted, hvor mennesker befinder sig godt, og hvor erhvervsliv og kultur går hånd i hånd.

Bruno Christensen siger om Gilleleje: ”Der er tale om en by med et helt unikt sammenhold, der opleves ved, at alle i byen med stor begejstring taler om deres by, og af samme grund er i stand til at realisere projekter, der er større og mere omfattende end hvad byens størrelse berettiger til. Gilleleje er en by man gerne vender tilbage til”.

Engagerede mennesker kan gøre en hvilken som helst by til vinder

Danmarks mest kreative byer er alle karakteriseret ved en kultur, hvor alle hjælper hinanden med at bevare og udvikle byens detailhandel og kultur ”Detaillisterne i de kreative byer er præget af et værdifællesskab, hvor man hjælper hinanden, og hvor man i hver enkelt butik overrasker sine kunder med en omsorg og venlighed udover det man sædvanligvis oplever i de større byer og i de centralstyrede kædebutikker.

Gæster skal til at føle sig godt tilpas

Cafeer og restauranter i de kreative byer gør mere ud af, at få deres gæster til at føle sig godt tilpas, og på samme måde som detaillisterne henviser man gerne gæsterne til at aflægge besøg i byens øvrige butikker – eller bruge tid på at se byens seværdigheder. ”Hemmeligheden bag Gillelejes succes er den, at der ikke er nogen hemmelighed, men derimod et engagement båret frem af passion for byen og viljen til at ville gøre noget godt for andre.

Tænke og agere lokalt

Det man gør i Gilleleje kan enhver by gøre, hvis der er tilstrækkeligt med mennesker, der vil gå i spidsen for en proces, hvor glæde og begejstring er nøgleordene”. “Succes i detailhandelen er et spørgsmål om at tænke og agere lokalt. Det er et spørgsmål om i samarbejde med alle øvrige interessegrupper i byen, at skabe den synergi, der gør alle til vindere, og som skaber de resultater, der gør byen og alle de engagerede til vindere. Snakken om butiksdød og butiksløse samfund kan ses i et helt andet perspektiv, når man besøger Gilleleje, der har et meget lille opland, men til trods herfor kan byde på en by med 26 forskellige restauranter og cafeer samt et bredt og varierende butiksudbud. Jeg vurderer at der er mindst 200 byer i Danmark, der kan udvikles til gode handelsbyer den dag et tilstrækkeligt stort antal af byens mange forskellige interessegrupper beslutter sig for at skabe vækst i byen efter samme model som Gilleleje” uddyber Bruno Christensen

”Jeg har fulgt udviklingen i 100 danske byer, og besøgt en række af disse for at finde frem til netop de karakteristika, der gør den pågældende by til noget ganske særligt. Jeg har ikke fundet nogen by i Danmark, der på samme måde som Gilleleje evner at forene det alt sammen i oplevelser, der giver enhver besøgende lyst til et gensyn”.

Nominerede byer

Følgende byer er nomineret: Gilleleje , Holstebro , Ikast , Grenå , Ringkøbing, Ebeltoft, Middelfart, Nyborg, Tønder og Vejen ud fra en samlet vurdering af de forskellige parametre er Gilleleje valgt som den mest kreative by i Danmark

Succeskriterier

30 udvalgte byer er vurderet med udgangspunkt i følgende succeskriterier:

 • Ildsjæle der brænder for byen
 • Dynamisk organisation der samler byen
 • Igangværende kreativ proces for at udvikle byen
 • Kommunal opbakning til den kreative proces
 • Ingen tomme butikslokaler
 • Et varierende butiksmiljø
 • Detailhandel, cafeer og kulturinstitutioner i et dynamisk samarbejde
 • En attraktiv by for investorer og detaillister
 • En god by at bo og leve i for alle aldersgrupper
 • Adgang til børne-, skole- og fritidsfaciliteter
 • Synlig stolthed hos byens borgere
 • En god by at gæste for turister
 • En atmosfære i byen der giver velvære
 • En by der emmer af glæde og passion
 • En by med kulturelle tilbud til alle aldersgrupper
 • En god by at handle i

Årets Ferieby 2015

Det er ikke første gang at Gilleje bliver hædret. Gilleleje blev kåret også til Årets Ferieby i 2015. Videncenter for Kystturisme og Dansk Kyst- og Naturturisme havde analyseret og bedømt 32 danske kystbyer, og Gilleleje endte altså med at løbe med æren.

TV2 Lorry: Gilleleje udnævnt til årets kreative by

 

Del denne side