Konger, kunst og kultur i Nordsjælland

Mellem de skønne slotte i Kongernes Nordsjælland ligger kulturelle og gastronomiske højdepunkter side om side. Foruden et besøg på Kronborg Slot vil I på denne rute opleve attraktioner, som er en konge værdig. Og I skal bo på nogle af områdets skønneste B&B og hoteller. Turen går først mod den vestligste del af Kongernes Nordsjælland.

Dag 1 – Krudt og kugler

• Ankomst til Hundested Kro og Hotel, hvor I skal overnatte.
• Gå en tur på Hundested Havn, som i dag er et sted fyldt med spændende kulturaktiviteter og hyggelige restauranter. Engang var Hundested stedet, hvor kongerne med følge gik på sæljagt på (sæl)hunderevet uden for havnen, som har givet navn til byen. I dag ser man kun sjældent sæler i og omkring havnen, men fiskeri har stadig stor betydning for byen, og der er rig mulighed for at smage lokale fiskespecialiteter. På havnen findes også Sandskulpturfestivalen, som med sine fine skulpturer er et besøg værd.
• Læg også vejen forbi Skansen, som var et forsvarsværk, der skulle bruges til at kontrollere indsejlingen til Isefjorden. På Skansen er opstillet 4 gamle kanoner støbt på Kanonstøberiet i Frederiksværk. De affyres ved særlige lejligheder, f.eks. hvert år på grundlovsdag.
• Nyd en frokost på Halsnæs Bryghus. Udvalget af øl favner bredt og udfordrer dig med alsidige smagsoplevelser.
• Endelig skal I besøge Frederiksværk, som er en vigtig brik i historien om kongernes krige. Kanalen, som leder overskudsvandet fra Arresø ud i Roskilde Fjord, er udgravet af danske soldater og svenske krigsfanger i Frederik V’s regeringsperiode. Kanalen leverede i starten vandkraft til et agat-sliberi. Senere blev vandkraften udnyttet til at drive det krudtværk, som man stadig kan besøge. Her ser man maskinerne, som stadig fungerer – nu dog ved hjælp af elektricitet.
• I Frederiksværk venter et besøg i Gjethuset. Gjeten er plattysk for giessen, det tyske ord for at støbe. Navnet har huset fået, fordi det er bygget som et kanonstøberi. Frederik V havde antaget en fransk kanonstøber ved navn Peyrembert, som startede produktionen. Hans kanoner havde desværre den ulempe, at de af og til eksploderede i hovedet på dem, der fyrede dem af. I stedet blev driften overtaget af kancelliråd Johan Frederik Classen, som sørgede for, at Frederiksværk blev opbygget omkring våbenproduktionen. Byen er derfor i dag kendt som ”Industriens vugge”. Gjethuset er i dag et kulturhus, som lægger rum til kunstudstillinger, koncerter og andre fredelige formål, men de store fotostater i koncertsalen viser, hvordan kanonstøberiet foregik for godt 250 år siden.
• Tilbage i Hundested skal I nyde en god middag i Restaurant Nemo på havnen.

Dag 2 – Danskere med store visioner

I dag skal I møde en række danskere med store visioner.

• Først går turen til Knud Rasmussens Hus lidt nord for Hundested. Huset er fra 1917 og ligger helt ude på klinten. Det er bygget i tæt kontakt med den storslåede natur i den såkaldte engelske ’cottage-style’, hvilket passer smukt til dets tidligere beboer, Knud Rasmussen. Han er Danmarks store polarforsker, der brugte det meste af sit liv på at udforske Grønland, både landskabet og naturen. Men også inuitternes eventyr og sagn på jagt efter det oprindelige og autentiske, eller som han selv har beskrevet: ”Min arbejdsmetode har været udadtil at kaste civilisationen af mig og blive ganske som en af de eskimoer, hvis form for tilværelse, jeg skulle studere.” Det var i huset i Hundested, at Knud Rasmussen skrev sine bøger om sine oplevelser, men det var også her, han planlagde de næste rejser. Huset er fyldt med mange spændende detaljer og kunstværker fra Grønlandsrejserne. Et sted til fordybelse, selv for en rastløs mand med megen udlængsel efter den store natur.
• Fra Knud Rasmussens hus til Økosamfundet Dyssekilde.
• I 1700-tallet sværmede man for naturen. Gik tur i fine kjoler i parkerne og lod sig forføre og overraske af de oplevelser, man fik undervejs, f.eks. pludselig at besøge Norge i en park i Fredensborg. I dag er det ikke længere nok at sværme for naturen. Vi skal passe på den, hvis vi ønsker at bevare den. Det er folkene bag Dyssekilde meget bevidste om. Dyssekilde ligger ikke langt fra Hundested i byen Torup og er et af Danmarks ældste økosamfund. I 1990 var her bare en pløjemark. Nu er der bygget en række forskellige og meget fantasifulde huse. I Dyssekilde tænkes der på CO2, spildevand, affaldssortering og fælleskab, som de selv siger: ”Vi prøver at leve et liv med fællesskab, tolerance og respekt og med fokus på bæredygtighed og økologi.” Husene er private hjem, men gå en tur rundt i byen. Hvis I er heldige, kan I komme med på en rundvisning, som arrangeres ca. hver 14. dag.
• Frokost på Munkeruphus Museum, som ligger på vej til Rudolf Tegners Museum.
• Videre langs Den Danske Riviera når I frem til Dronningmølle, hvor der ligger et meget specielt museum. Det er bygget af billedhuggeren Rudolph Tegner. Stedet havde han fundet på en cykeltur i 1916, hvor han oplevede, at det ”… stod i mystisk Pagt med mit Sind”. Selve bygningen er ottekantet med højt til loftet, så der kan være plads til de enorme skulpturer. Alt er stort ved Tegner. Det var de store temaer, de store følelser og det dramatiske. Noget meget lidt dansk, hvilket sikkert forklarer, hvorfor den danske kunstscene havde vanskeligt ved at acceptere hans storladne kunst. Derfor boede Tegner i Frankrig i en lang årrække, hvor der var langt bedre forståelse for hans kunst. Men det blev i Nordsjælland, at han valgte at bygge sit monument, der i øvrigt også rummer hans grav. Se museet, men gå også en tur i Skulpturparken, hvor skulpturerne på magisk vis smelter sammen med naturen på en helt anden måde, end man f.eks. ser i Fredensborg Slotspark.
• Overnat på charmerende Hornbæk Hus, en over 100 år gammel bygning moderniseret med stor respekt for de mange skønne detaljer og indrettet i gustaviansk herregårdsstil.

Dag 3 – Et skatkammer

På vej mod endestationen, Kronborg Slot, skal i besøge en række spændende seværdigheder.

• Begynd turen med at tage til Esrum Kloster og Møllegård. Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster, som efter en kraftig restaurering åbnede for offentligheden i 1997. På Esrum Kloster serveres i hele juni hver aften mad, som kan nydes i det fri. Der indgår altid specialiteter fra klostret som f.eks. sennep og øl. Disse kan I købe i klostrets butik, der også sælger brød, salt og brændevin. Ofte indgår der urter fra klosterhaven i produkterne. Esrum Kloster og Møllegård forener på mange måder tidens tendenser: en gammel institution får nyt indhold, men holder dog stadig fast i traditionen og historien, f.eks. bages brødet efter gamle opskrifter, og der anvendes råvarer, der er produceret på stedet.
• Næste stop er ruinerne af Gurre Slot. Hvis man lukker øjnene, kan man næsten fornemme Kong Valdemars vilde jagt på hest. Selvom kun ruinerne er tilbage, er Gurre et uroligt smukt sted.
• Er du blevet lækkersulten, så besøg Ørholt Gods lige i nærheden. Her er Peter Beier Chokolade. Her produceres chokolader, som sælges i egne butikker, der er fordelt rundt om i Danmark og Sverige. Kakaoen produceres på egen plantage i Caribien, men mange af de andre ingredienser er dyrket på området omkring godset med stor respekt for naturen. Peter Beiers firma skaber chokolade af høj kvalitet og med et klart lokalt præg. I er velkomne inden for på godset, hvor I kan smage på den skønneste chokolade.
• Næste stop er Ålsgårde og én af Danmarks ældste vingårde. Måske noget uventet her i det høje Nord, men faktisk er der blevet dyrket vin siden 1975 på Domaine Aalsgaard. Her har I mulighed for at købe en flaske vin, som I kan tage med hjem. Når I så nyder den, kan I mindes jeres rundtur i Nordsjælland, hvor I oplevede, hvordan en region har forandret sig til et spændende sted at holde ferie. Forhåbentlig har I også oplevet noget af den nye sjæl i Nordsjælland: lysten til at skabe kvalitet, passe på miljøet og samtidig holde fast i en nordisk tradition, som er tæt forbundet med naturen.
• Nu skal i besøge Hammermøllen i Hellebæk, hvor man fra starten af 1700-tallet til slutningen af 1800-tallet har fremstillet i titusindvis af geværer og pistoler til den danske hær, bl.a. ved kraft fra den store vandmølle, man i dag ser. Hammermølle Caféen er et godt sted at nyde en forfriskning under de skyggefulde træer. Her serveres der dansk smørrebrød, lækre salater, kaffe og kage.
• Videre går turen til Kronborg Slot, hvor kanonerne på fæstningsværkerne peger ud over det Øresund, som var kongernes guldgrube, så længe det var muligt at opretholde Øresundstolden. Kronborg er et spændende bygningsværk, som er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.
• Spis middag på restaurant MadGlad, hvis dygtige kokke har arbejdet på nogle af landets bedste restauranter. Eller prøv Spiseriet Helsingør, som byder velkommen i intime og nærværende rammer, hvor du kan opleve glæden ved madlavningen. Er du mere til det italienske køkken, er La Dolce Vita et rigtig godt valg.
• Overnat på Helsingør B&B, som har den skønneste beliggenhed nær Øresunds kyst og Kronborg som synlig nabo og den svenske kystlinje som genbo.

Del denne side

Prøv også ...

Kongen gør klar til dit besøg