Gå til indhold
©  Foto:

Septemberduge | Broderede duge udstilling på Frederiksborg Slot

Kom og se de kunstneriske Septemberduge på Frederiksborg slot, hvor man bliver ført tilbage til 16- og 1700 tallet.

Kom og oplev et historisk håndværk

Fra d. 1-30 September kan du på ’Det Nationalhistoriske Museum’ på Frederiksborg Slot, opleve fornemt adeligt håndarbejde tilbage fra 16- og 1700-tallet. For at beskytte dugenes velbevarede og farverige mønstre udstilles de kun denne ene måned om året.

Hårdt og tålmodigt arbejde

Ved hoffet og på herregårdene hørte det til fruernes og frøknernes gøremål at brodere pynteduge. Hundredvis af timer er blevet lagt i det tålmodighedskrævende håndarbejde. Broderierne vidner om akkuratesse, kunstnerisk talent og et skarpt øje for de små detaljer. Blomster, frugter og dyr er gennemgående motiver, men der gengives også scener og figurer fra Bibelens fortællinger, samt den antikke mytologi. Dekorationer med familiens adelsmærker og skjolde markerede den pågældende families status.

Duge brugt til forskellige formål

Andre af de udstillede duge er gobelinvævede på nederlandske værksteder, hvorfra de er blevet eksporteret til Danmark.De kostbare duge har primært fungeret som udsmykning og statussymbol. Ved festlige og højtidelige lejligheder har de lagt dem på borde, men de har også brugt dem som bordhimle eller vægudsmykning. De udstillede duge er kunstneriske og tekniske mesterværker – også i en international sammenhæng.

Praktisk information:

Share your wonders: