Gå til indhold
©  Foto:

Særudstilling – Danske Øen – 5. Thuleekspedition 100 år

Særudstillingen Danske Øen – 5. Thule ekspedition 100 år i Knud Rasmussens Hus i Hundested er en af udstillingerne i den fireårig fejring af 100-året for 5. Thule-Ekspedition. 

Særudstillingen i Knud Rasmussens Hus fortsætter markeringen af 100-året for 5. Thule-Ekspedition.

I 1922, for netop 100 år siden, havde ekspeditionen etableret sig på en lille øde ø i Hudsonbugten, som deltagerne havde navngivet Danske Øen. På øen havde de efter bedste evne opført ekspeditionens hovedkvarter – Blæsebælgen. Fra dette tidspunkt måtte de understøtte ekspeditionen med fangst, for at folk og slædehunde kunne overleve.

Desuden udsendtes del-ekspeditioner, der foretog etnografiske, arkæologiske, kartografiske og geologiske undersøgelser. De opsøgte områdets canadiske inuitsamfund, som de boede og levede sammen med, mens der blev indsamlet fortællinger og etnografiske genstande. 

Ekspeditionen var en markering af 200-året for Hans Egedes ankomst til Grønland, og i den anledning var også Kong Christian 10. som den første regent nogensinde på besøg i landet

Knud Rasmussens møde med kongefamilien, et skibsforlis og flere tragiske dødsfald var en del at den dramatiske begyndelse på ekspeditionen, der efter mange anstrengelser endelig kunne opslå sin base på Danske Ø. Her byggede deltagerne efter bedste evne deres hovedkvarter – en lille træhytte, der af gode grunde fik navnet Blæsebælgen.

Udstillingen kan ses i Knud Rasmussens Hus i Hundested fra 9. april 2022 kl. 11.00.

Entré: 75 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år gratis

Share your wonders: