Gå til indhold
©  Foto:

KLINK | Udstilling om den klinkbyggede båd

I efterårsferien kan du se udstillingen om de nordiske klinkbygningstraditioner og klinkbyggede både, der fylder meget i Hundesteds, Lynæs’ og Kikhavns historie, og som er kommet på UNESCOs Verdensarvsliste for immateriel kulturarv.

Oplev udstillingen i Meinild Bådebyggeri om hvordan de klinkbyggede både blev til.

På bådbyggeriet på Hundested Havn kan man i hele efterårsferien se en planceudstilling der omhandler traditionen omkring klinkbyggede både. Udstillingen omhandler de lokale bådebyggere, med fokus på Lynæsjollerne og både der er bygget i Lynæs, Hundested, Kikhavn og Sølager.

Derudover kan man på udstillingen se ældre bevarede joller samt Lynæsjoller. Udstillingens blikfang vil være de gamle velbevarede Lynæsjoller, der er overdraget eller lånt til udstillingen.

Meinilds Bådebyggeri

Oplev den autentiske stemning når du går en tur rundt hos Meinilds Bådebyggeri på havnen. Gulvet består af gamle skibsplanker som tager dig tilbage til en svunden tid. I loftet hænger skibstræ. Indsnus duften af træ og tjære mens du indtager udstillingen om de klinkbyggede skibe. 

Følgende både  er udstillet i bådbyggeriet

Peter Madsens jolle ’Dunfin’ fra 1901 og joller bygget af henholdsvis sønnerne Niels Peter og Christian. Samt Lynæsjollen ’Rasmus’, der er bygget af alle tre sønner i fællesskab. Tom Jeppesen er repræsenteret med en 12 fods jolle og en model af hans 26 fods Lynæs dæksbåd ’Tejsten’. Viller Bovins Lynæsjolle ’Gåsen’, der er bygget i Sølager, udstilles også. 

Hvad er en klinkbygget båd?

De klinkbyggede både er kendetegnet ved, at de langsgående planker overlapper hinanden i yderkanterne, og her holdes samlet med syninger eller skibsnagler. Båden afstives derefter indvendigt med tilpassede træstykker, der udgør bådens ribben. I Europa er det kun i Norden, at traditionen med at bygge efter denne metode stadig er i brug, blandt andet hos Lars Meinild på Meinilds Bådebyggeri.

Praktiske oplysninger

  • Sted: Meinilds Bådebyggeri, Nordre Beddingsvej 14, Hundested Havn, 3390 Hundested
  • Dato: Efterårsferien d. 15-23. oktober 2022 kl. 10.00-17.00
  • Entré: Gratis entré

Share your wonders: