skip_to_main_content
VisitNordsjælland

Karen Blixen Museet

Besøg den verdenskendte forfatters kunstnerhjem, Rungstedlund, hvor hun boede det meste af sit liv og er begravet i smukke omgivelser.

Karen Blixen er en af de internationalt mest kendte danske forfattere nogensinde. Derfor har hun sit eget museum. Oplev en stor personligheds ånd i de smukke rum på Karen Blixen Museet.

I dag er det nok mest erindringsværket Den afrikanske farm, filmatiseret af Sydney Pollack i 1985 med Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollerne, mange forbinder hende med  – men der er så meget mere. Karen Blixens litteratur har en spændvidde, der på én gang fascinerer millioner af almindelige læsere og samtidig udfordrer de mest kræsne litteraturforskere. Mennesker fra hele verden ønsker at besøge Rungstedlund, hvor Karen Blixens fantastiske liv begyndte i 1885 og sluttede i 1962.

Jeg havde en farm i Afrika…

I 17 år drev Karen Blixen en kaffefarm i Kenya, en periode som fik afgørende betydning for hendes liv. Hun havde stor kærlighed til den afrikanske kultur, som hun, i forhold til sin tid, viste stor respekt og forståelse for. I Kenya følte hun sig fri for de snærende borgerlige konventioner, barndommen og ungdommen i Danmark var præget af. Her mødte hun sit livs kærlighed, Denys Finch Hatton, men oplevede også tragedien at miste ham, ligesom farmen gik fallit og tvang Karen Blixen hjem til Danmark.

En forfatters hjem

Når du besøger Rungstedlund, oplever du Karen Blixens private stuer, som hun selv indrettede dem, og du fornemmer hendes nærvær. Hun elskede blomster, og var en mester i at arrangere dem, og derfor pryder overdådige og friske buketter alle husets stuer.

Indretningen spejler personligheden

Blixen var også billedkunstner og gik meget op i farverne i sit hjem. Den Grønne Stue, hendes vinterarbejdsværelse, er således malet i to forskellige grønne nuancer for at ramme den rette Tjekhovske stemning af et gammelt gengemt russisk gods. Det er også her du kan se ikoniske effekter som hendes skrivemaskine, rejsegrammofonen og Denys Finch Hattons yndlingsstol fra Den Afrikanske Farm.

Intet er tilfældigt

I spisestuen er der dækket smukt op med porcelæn og krystalglas til 8 personer. Det var nemlig det antal gæster, værtinden syntes var passende for en god samtale omkring et bord. Karen Blixen havde ry for at være en strålende værtinde, og hun sammensatte selv menuerne med stor omhu.

Kaminstuen som samlingspunkt

I kaminstuen underholdt hun sine gæster foran den store marmorkamin. Det var her, hun gav nogle af sine TV-interviews og indtalte de populære radiocauserier i 1950-erne.

Fra digter til digter

Ewalds Stue har en historie, der går helt tilbage 1773, hvor bygningen var en kro. Her sad den berømte danske digter Johannes Ewald og skrev, og senere brugte Blixen, som var meget historiebevidst, stuen som arbejdsværelse i sommerhalvåret.

Museumsbygningen

I Karen Blixen Museet kan du, foruden forfatterens private hjem, se en række faste udstillinger. 

Den danske digterrute

Gå en tur på den nye digterrute i Fuglereservatet omkring Rungstedlund og hør om Karen Blixens fortællekunst. Oplev landskabet, hvor en af Danmarks største digtere drømte sig med trækfuglene ud i verden, til de vendte tilbage med nye historier. Læs mere og se hele ruten.

Livshistorien

En dokumentarudstilling fortæller Karen Blixens livshistorie, og du kan sætte dig tilrette i sofaen og lytte til hendes ikoniske fortællerstemme.

Bogsamlingen

Bogsamlingen indeholder Karen Blixens værker på alverdens sprog, men også værker af forfattere, hun var særligt inspireret af. Homer, Dante, William Shakespeare, Ludvig Holberg, H.C. Andersen og Søren Kierkegaard.

Boganis-Salen

I Boganis-Salen kan du se museets særudstillinger og deltage i arrangementer som oplæsninger af Karen Blixens værker, koncerter, filmforevisninger, søndagsforedrag og forfatteraftener. Salen er opkaldt efter pseudonymet, som Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, skrev flere af sine bøger under. Boganis betyder hasselnød.

Galleriet

I Galleriet kan du opleve Karen Blixen som billedkunstner gennem en række malerier, kultegninger og pasteller. Hun var et visuelt orienteret menneske med en meget fin farvesans, en evne, der også træder tydeligt frem i hendes fortællinger, hvor hun beskriver landskaber og scenerier så levende og malerisk, at man ser dem for sig.

Museumsbutikken

I museumsbutikken kan du købe alle Karen Blixens bøger på en lang række sprog, og bøger om Karen Blixens liv og forfatterskab, postkort, plakater og Blixen film. Desuden kan du finde design, brugskunst, gaveartikler og afrikanske varer fra Kazuri og African Image.

Café Karen Blixen

Med udsigt til Øresund og terrasse ud mod Rungstedlunds park og fuglereservat, er cafeen en af de smukkest beliggende i landet. Nyd en let frokostanretning, smukt anrettet smørrebrød eller en lækker søndagsbrunch. Du kan besøge caféen uden at betale entré til museet.