skip_to_main_content
VisitNordsjælland

Jul på Nivaagaards Malerisamling

Julen på Nivaagaards Malerisamling står i Ib Spang Olsens tegn. Nisser var et af Ib Spang Olsens mest yndede motiver; han tegnede dem som illustrationer til både bøger, julekalendere og animationer - og for sin egen fornøjelses skyld.

Jule klip gennem hele december på Nivaagaards Malerisamling

I hele december frem til jul kan voksne og børn i museets havefoyer klippe Ib Spang Olsen-nisser til at hænge på museets juletræ eller tage med hjem.

Der er også opgaveark, som børnene kan tage med og løse på deres opdagelse i Spang Olsens fantasifulde univers, et børnebord fyldt med skønne Ib Spang Olsen-bøger at fordybe sig i og tegneborde, hvor børnene og deres voksne kan lave egne små værker og hænge op i passagen til udstillingen. 

Kreativt værksted 

Første advent på museet, d. 28. november, er du traditionen tro inviteret til kreativt værksted. I år skal der laves lernisser, præcis som Ib Spang Olsen gjorde hver jul med sin familie. Kunstner Marina Pagh guider og vejleder.

Gratis for gæster u. 18, årskortholdere eller når entreen er betalt.

Oplæsning af 'Nissen hos spækhøkeren' læst op af Bodil Jørgensen 

Tirsdag d. 7. december kl. 17, læser skuespiller Bodil Jørgensen nisse-eventyret højt i udstillingen. I udstillingen indgår flere af Ib Spang Olsens illustrationer til H.C. Andersens eventyr, heriblandt 'Nissen hos spækhøkeren'.

Gratis for årskortholdere eller når entreen er betalt. Tilmelding nødvendig via info@nivaagaard.dk

Julekoncert med Fredensborg Slotskirkes Pigekor

Torsdag d. 9 december synger Fredensborg Slotskirkes Pigekor julen ind på Malerisamlingen. Koret optræder med skønne danske juleklassikere, engelske carols og lidt nyere arrangementer.

Koncertpris 150 kr./ 30% til årskortholdere. Caféen serverer aftenens juleret før koncerten.

Køb dit juletræ hos Nivaagaards Malerisamling

Lørdage og søndage d. 27. november til d. 19. december, fra kl. 10 til 16, kan du købe dit juletræ på museets parkeringsplads. Der sælges flotte Nordmannsgran i flere forskellige størrelser, med og uden fod samt gran i bundter. Har man ikke selv mulighed for at køre sit træ hjem, kan man betale lidt ekstra og få træet bragt ud.

40.000 spejdere fra hele Norden mødes i Hedehusene

Spejdernes indtjening fra juletræssalget går til deres deltagelse i Spejdernes Lejr, hvor op til 40.000 spejdere fra hele Norden mødes i Hedehusene i sommeren 2022.

Ib Spang Olsen 100 år

Hver torsdag kl. 17, kan du få en gratis introduktion til udstillingen. Introduktionen tager 30 minutter, hvor du få et godt billede af hvem Ib Spang Olsen var. 

Gratis for årskortholdere eller når entreen er betalt.

Nisser findes

Ib Spang Olsens værker er ofte befolket af trolde, lygtemænd, nisser og andre væsener, der i hans øjne har lige så stor berettigelse i naturen som os mennesker. 

Ib Spang Olsen var overbevist om, at han en sommerdag en alder af 21 år havde set en nisse i et kort sekund, siddende på en bjælke i en lade. Denne oplevelse fulgte ham resten af livet og kom også til at præge hans tegninger af nisser.

Praktiske oplysninger

 • Nivaagaards Malerisamling
 • Adresse: Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå
 • Åbningstider: Se Nivaagaards åbningstider
 • Entré: Køb billet online her. Ved at købe billet på forhånd er du sikker på at der altid er et begrænset antal gæster på museet – og ingen kommer forgæves.
 • Transport:
  Tog: 6 tog i timen København-Helsingør eller København-Nivå. 800 m. fra Nivå station. www.rejseplanen.dk
  Bus:
   388 fra Lyngby og Helsingør. www.moviatrafik.dk
 • Parkering: Der er en parkeringsplads med handicapparkering i tilslutning til museet.
 • Læs mere: Læs mere om Nivaagaards Malerisamling