skip_to_main_content
©  Foto:

Hørsholm Egns Museum

Dyk ned i den fascinerende historie om det nu forsvundne Hirschholm Slot, som har givet navn til byen Hørsholm. Det var her, Johann Friedrich Struensee tilbragte skandalesommeren 1771 med dronning Caroline Mathilde, dramatiseret i filmen ’En Kongelig Affære’. Tag endnu længere tilbage i historien til stenalderen, og mød menneskene der boede ved Nivåfjorden for 7.500 år siden.

Et museum med stærke fortællinger

Dyk ned i den fascinerende historie om det nu forsvundne Hirschholm Slot, som har givet navn til byen Hørsholm. Det var her, Johann Friedrich Struensee tilbragte skandalesommeren 1771 med dronning Caroline Mathilde, dramatiseret i filmen ’En Kongelig Affære’. Tag endnu længere tilbage i historien til stenalderen, og mød menneskene der boede ved Nivåfjorden for 7.500 år siden.

Hirschholm Slot

Hirsholm Slot var et pragtslot, der gik under navnet ”Nordens Versailles”. Det blev opført over 14 år og stod færdigt i 1744. Hirschholm Slot blev bygget som sommerresidens for Christian d. 6. og hans dronning Sophie Magdalene. Regenter havde før dem haft jagtslot på stedet, på grund af de store skovarealer i området hvor det vrimlede med vildt, så der var grundlag for gode jagtselskaber. På museet kan du se modeller og planer over slottet, og du kan følge slottets udvikling fra borg til kongeslot.

Hirschholmsommeren – en kongelig affære

Hirschholm Slot er kendt for at være det sted, hvor Johann Friedrich Struensee, kongelig livlæge og rådgiver for den sindssyge konge Christian d. 7., boede sommeren 1771 sammen med dronning Caroline Mathilde. Det vakte stor skandale, at livlægen så åbenlyst havde et forhold til selveste dronningen og fik barn sammen med hende. Barnet blev født på Hirschholm Slot, og sommeren blev senere kendt som ”Hirschholmsommeren”.

Filmen ’En Kongelig Affære’ fortæller det højdramatiske stykke Danmarkshistorie. 

Højt at flyve, dybt at falde

Struensee fik stor magt som rådgiver for den sindssyge konge og regerede reelt landet i en periode, hvor han indførte store reformer inspireret af Oplysningstidens idealer. Men hans magtfulde fjender fik fjernet ham fra magten ved et kup, og Struensee blev senere dømt og henrettet. Caroline Mathilde blev landsforvist og døde få år efter.

Hørsholm Egns Museum har en selvstændig udstilling om oplysningsmanden Struensee. I udstillingen kan man se skrifter, tegninger og billeder fra rettergangen og hetzen mod ham.


Stenalderjægerne ved Nivå

Mød på museet stenalderjægerne fra Nivåfjorden i form af grave med 7.500 år gamle skeletter, redskaber og modeller af deres bosteder. Du kan bl.a. se en 5-årig stenalderdreng, hvis skelet er så velbevaret at det har været muligt at rekonstruere drengens ansigt. Læs mere om Stenalderjægerne ved Nivå

Praktiske oplysninger

Åbningstider: Se nedenfor. Omvisning og sær åbning efter aftale.
Entré: Gratis adgang.
Årskort: Årskort til alle Museum Nordsjællands udstillinger koster kr. 70. Kan købes på udstillingsstederne eller hos VisitNordsjælland.
Adgangsforhold: Der er adgang for kørestolsbrugere i udstillingen, men intet handicaptoilet.
Museumsbutik: Museumsbutik sælger bøger og postkort.