skip_to_main_content

Grænseløs Påvirkning | Dansk bygningskultur gennem århundreder | I Gjerthuset i Frederiksværk

Industrimuseet Frederiks Værk åbner den 16. juli udstillingen Grænseløs Påvirkning – Dansk bygningskultur gennem århundreder. Udstillingen er skabt i tæt samarbejde med Museum Sønderjylland.

Hvad er egentlig dansk, og hvad forstår vi ved danskhed? Vi tillader os at vende denne diskussion på hovedet med udstillingen Grænseløs Påvirkning. Med eksempler i bygningskulturen vises, at det vi opfatter som dansk ikke kunne eksistere uden kontakt med og påvirkning fra udlandet.

Det danske er måske heller ikke helt så dansk, som vi ofte forestiller os. Den grænseløse påvirkning har aldrig respekteret nationale grænser, og det, vi betragter som dansk, er næsten uden undtagelse påvirket af det store udland og har fjernere rødder, end man skulle tro – uden at det gør os mindre danske.

Den udenlandske påvirkning kan aflæses overalt i vore landskaber, byer og bygninger, men ofte tænker vi ikke over det. Den bygningskultur, der er opstået fra de tidligste huse og bygninger, vi kender, tilbage fra stenalderen og helt frem til i dag, er ikke formet og udviklet i et lukket rum, men i evig dialog med omverdenen.

Er der overhovedet noget, der ikke er set før?

Udstillingen belyser fem fremtrædende, meget varierede og eksempler på den udenlandske indflydelse. For eksempel bliver publikum taget med på en rejse gennem lande og tid for at se, hvordan noget så dansk som mursten fandt vej til Danmark.

Grænseløs Påvirkning er en billedrig udstilling, som skal opleves – en sanselig fortælling, som skal få publikum til at reflektere over emnet. ”Hvorfor ser mange danske haver ud, som de gør? Hvorfor kan man i Danmark se tempelgavle og søjler på den ene bygningsfacade efter den anden? Hvorfor begyndte danske arkitekter at tegne huse i stål, glas og beton, og hvilken påvirkning har industrien på bygningskulturen? Det er nogle af de spørgsmål, udstillingen belyser.

Det går ikke kun en vej – Danmark har også bidraget til udlandet

Udstillingen giver også et kort, flygtigt blik på nogle af de danske bidrag til bygningskultur og arkitektur ude i verden – både i form af de store danske broer, skabt gennem en stor del af 1900-tallet af danske ingeniør- og entreprenørvirksomheder og i form af nogle få, markante nedslag som Jørn Utzons operahus i Sydney, Johan von Spreckelsens Triumfbue i Paris, Henning Larsens udenrigsministerium i Riyadh og Bjarke Ingels’ Via 57 West på Manhattan.

Publikum bliver selv en del af udstillingen

Et ungt, kreativt team fra den digitale Haderslevvirksomhed, Flowerhaus, giver i udstillingen deres kunstneriske fortolkning af emnet grænseløs påvirkning. Det sker i form af en stor digital og interaktiv videoinstallation, som er under konstant forandring, fordi museumsgæsterne påvirker det med deres tilstedeværelse, når de træder ind i udstillingen.

Udstillingsted & åbningstider

Adresse: Gjethuset, Gjethusgade 5, 3300 Frederiksværk

Dato: Fra den 16. juli til 24. oktober 2021

Åbningstider: Tirsdag- fredag kl. 12-16 og søndag kl. 13-16. Det anbefales i øvrigt at tjekke Gjethusets website for eventuelle ændringer.

GRATIS ADGANG

Desuden fås et fyldigt og smukt gratis katalog