Gå til indhold
©  Foto:

En kongedatter flygter i mørket – Leonora Christina 400 år på Det Nationalhistoriske Museum

Oplev historien om Leonora Christina Ulfeldt på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Lad portrætterne fortælle dig historien om kongedatteren, der levede for 400 år siden.

Portrætter og originalmanuskript i udstillingen

Ved du, hvem Leonora Christina Ulfeldt var? Oplev den fascinerende historie om kvinden, der både var kongedatter og blev dømt for landsforræderi.

Gennem malerier og portrætter får du et indblik i Leonora Christinas liv – fra hun var barn til hun blev gift og skrev et af dansk litteraturs hovedværker ”Jammers Minde”. Se originalmanuskriptet i udstillingen.

Besøg Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Leonora Christina Ulfeldt – kongedatter og landsforræder

I 1600-tallet kan kongen tillade sig lidt af hvert. Derfor har Christian 4. som det naturligste en hustru ”til venstre hånd”, Kirsten Munk. Sammen får de datteren Leonora Christina. Hun er altså ikke legitim prinsesse, men kongedatter og ynder at sige, at hun er sin fars yndlingsbarn.

Leonora Christina gifter sig med Corfitz Ulfeldt – og det bliver et ægteskab, der får konsekvenser. Efterhånden rager parret nemlig uklar med kongehuset og flygter til Sverige, hvor Corfitz tjener ærkefjenden, den svenske konge, under Svenskekrigene i 1657-60.

Endnu et flugtforsøg og et litterært mesterværk

Da parret efter en årrække forsøger at søge om benådning i Danmark, bliver de fængslet. Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt bliver ført til Hammershus på Bornholm og holdt som fanger i Manteltårnet.

I et storstilet flugtforsøg firer de sig ned fra tårnet ved hjælp af sammenbundne lagener. Det er midt om natten og parret snubler og falder ned over de stejle skrænter mod kysten. Her finder de en robåd, men bliver allerede opdaget og pågrebet næste morgen i Sandvig.

Tilbage på Hammershus bliver parret nu sat i hver sin enecelle. Det er i denne isolationscelle, at Leonora Christina Ulfeldt skriver mesterværket Jammers Minde, der handler om det 22 år lange fangenskab.

Find åbningstider og entrépriser på Det Nationalhistoriske Museum

Hør om Leonora Christina i ny podcast ”Stemmer fra Danmarkshistorien”

I forbindelse med udstillingen har Det Nationalhistoriske Museum lanceret en ny podcast, ”Stemmer fra Danmarkshistorien”. De fem afsnit tager dig gennem Leonora Christinas liv – fra det overdådige hof i det danske kongehus til fange i tårnet på Hammershus.

  • Afsnit 1, 2 og 3 fortæller om Leonora Christinas opvækst blandt de mest magtfulde og de rigeste i 1600-tallets Danmark: Den royale familie. Derudover får du et indblik i Leonora Christinas litterære værker og detektivarbejdet for at finde dem.
  • Afsnit 4 og 5 handler om Corfitz Ulfeldt og Leonora Christinas flugt fra Hammershus. Her hører du blandt andet om værket Jammers Minde og dets optagelse i Kulturministeriets Kulturkanon.

Hør podcasten "Stemmer fra Danmarkshistorien.