skip_to_main_content

Efter koloniseringen – Pia Arke udfordrede blikket på den ”etniske” kunstner – Louisiana On Paper

Se udstillingen med Pia Arke på Louisiana Museum of Modern Art. Den dansk-grønlandske kunstner udforskede gennem fotografi og performance, hvordan det er at leve med en kolonihistorie.

Kolonisering på Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana Museum of Modern Art bliver du lukket ind i en verden af kolonisering og identitet. Du ser Pia Arkes kunst udfolde sig i spændingsfeltet mellem Danmark i syd og Grønland i nord.

I udstillingen møder du værkerne, der er overvejende fotografiske. De er fulde af en helt særlig æstetisk, som Pia Arke kaldte for ”Etnoæstetik”* – en udforskning af kolonisering, af stereotyper og mennesker.

Læs om retningslinjer og timeslot for dit besøg på Louisiana Museum of Modern Art 

*Pia Arke brugte betegnelsen ”Etnoæstetik” til at beskrive, hvordan der som ikke-vestlig kunstner hersker stereotype forventninger til den kunst, man producerer.

Pia Arkes blikke og omvendte verden

Sort-hvide farver. Tre kvinder på en række, der kigger ud på dig. De har vestligt tøj på: Bukser og skjorter i bomuld. I hænderne holder de grønlandske genstande: En maske, en pisk. Og deres ansigter er neutrale – de kigger, og det er op til dig at tolke deres blikke.

På et andet billede ser du en kvinde med ryggen til, også i sort-hvid. Hun sidder på en kasse og kigger ud over de grønlandske bjerge. Egentlig et klassisk billede. Men kvinden har en kamik på hovedet – den er vendt om.

Find åbningstider og billetpriser på Louisiana Museum of Modern Art

Det er først og fremmest fotografiet, der kendetegner Pia Arkes kunst. Billeder af hende selv og af grønlandske mænd og kvinder, opstillede, tegnet på eller helt umiddelbare. Men hun brugte også performance, slægtsforskning og kortmateriale i kunsten. Pia Arke bevægede sig mellem genrerne, mellem stederne, mellem drømme og poesi.

Et post-kolonialistisk syn på Grønland og Danmark

Pia Arkes værk er en udforskning både af sig selv og af det at være menneske i en verden, der engang var koloniseret, men ikke længere er det. Hvad gør det ved et menneskes identitet, når det bærer på en historie om tvang og samtidig har sin frihed?

I en dansk sammenhæng er Pia Arkes kunstneriske virke et vigtigt og tidligt eksempel på en post-kolonialistisk tilgang til verden.

Gå en tur i skulpturparken, når du har set udstillingen

Uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi

Pia Arke var billedkunstner. I 1995 blev hun uddannet som cand.phil. i teori og formidling fra det Kgl. Danske Kunstakademi. Hendes mor var fra Grønland og faderen fra Danmark. Hun blev født i Ittoqqortoormiit og døde kun 49 år gammel i København.

Besøg Louisiana Café