skip_to_main_content
VisitNordsjælland

Dronningens Ansigter | H.M. Dronning Margrethe II 1940-2020

H. M. Dronning Margrethes 80-års fødselsdag d. 16. april markeres med en stor særudstilling på Frederiksborg Nationalhistorisk Museum. Udstillingen Dronningens Ansigter giver et alsidigt billede af Dronning Margrethes opvækst, opgaver som statsoverhoved og særlige interesser for kunst og videnskab. Se udstillingen fra d. 17. juni og året ud.

Den røde tråd

Udstillingens røde tråd er portrætter af Dronningen gennem 8 årtier, fra den tidligste barndom og frem til i dag. Museets nyeste portræt er udført af Niels Strøbæk, som også malede det første officielle portræt af Dronningen efter tronskiftet. Portrættet præsenteres for første gang på udstillingen, efter at Dronningen har afsløret det ved udstillingsåbningen, som ikke er åben for offentligheden.

Dragter og genstande fra et levet liv

Portrætterne suppleres af genstande, beklædning og filmklip fra begivenheder, som har haft betydning i Dronningens liv. Du kan bl.a. se pragtfulde dragter, båret ved særlige begivenheder – f.eks. den daværende tronfølgers første statsrådsmøde den 18. april 1958. Eller den overdådige silkebrokadedragt med pelsbesætning, Dronningen bruger ved den årlige nytårskur.

Legendariske nytårstaler

Dronningens nytårstaler er et kapitel for sig, som mange danskere går op i. Gennem årene har Regenten på sin egen kloge facon givet befolkningen en kærlig opsang mere end én gang. På udstillingen kan du se tøjet båret ved den seneste nytårstale 2019, sammen med manuskriptet til talen – og ikke mindst filmklip fra en lang kavalkade af tidligere nytårstaler. Taler, der afspejler Dronningens mangeårige regeringsperiode og den udvikling, Danmark og danskerne har gennemgået undervejs.

Levende billeder

I det hele taget er udstillingen ledsaget af filmklip, som viser hvordan danskerne har set og oplevet Dronningen livet igennem.

Statsministerens rolle

Et afsnit viser statsminister Jens Otto Krag, der udråber Dronningen i 1972. Du kan se portrætter af ham og de andre statsministre, der har tjent i hendes regeringstid, og høre interviews med dem om det særlige ved at være statsminister i et konstitutionelt monarki.

En kunstnerisk dronning

Det er velkendt at Dronningen har en kunstnerisk åre og stor glæde ved at arbejde kreativt. Udstillingens sidste del fortæller om hendes kunstneriske virke, med eksempler på såvel billedkunst og scenografi som broderede tekstiler, designet og udført af Dronningen til både officielt og privat brug. Blandt hendes scenografiopgaver for teater og ballet kan du bl.a. se nogle af de eventyrlige kostumer, Dronningen skabte til Tivoli Balletteaterets opsætning af ”Snedronningen” i december 2019.

Praktiske oplysninger