Kulturværftet_Helsingør

Maritim kulturarv og arkitektur i verdensklasse

Foto: Tine Uffelmann

Som perler på en snor ligger de der, de gamle fiskelejer langs den danske riviera. I Helsingør, som regnes for en af de smukkeste købstæder i Danmark, får man det urbane kick med byliv og en kulturhavn bygget op omkring M/S Museet for Søfart, Kulturværftet, Kronborg Slot og Helsingør havn.

De historiske miljøer med levn fra industrikulturen blander sig med nyskabende arkitektur og de gamle værftsarbejdere, søfolk og fiskere bruger havnen side om side med studerende, arkitekturturister og børnefamilier.

One of the eight greatest new museums

M/S Museet for Søfart i Helsingør er et af de seneste års mest omtalte museer. De moderne udstillinger og den ikoniske underjordiske bygning tegnet af BIG (Bjarke Ingels Group) har høstet anerkendelse verden rundt siden åbningen i 2013. New York Times har kaldt museet 'A cutting-edge cultural venue' og BBC har udnævnt det som 'One of the eight greatest new museums.'

Den underjordiske bygning er placeret rundt om en tidligere tørdok, som indtil 1983 blev brugt til skibsbygning af det nu lukkede Helsingør Værft, og den er et nøgleeksempel på, hvordan man har taget vare på industrikulturens rå æstetik ved at bygge videre på det eksisterende.

Indenfor venter interaktive installationer, filmprojektioner og spil, der bringer dig helt tæt på søfarten - hvad enten du er voksen, barn, skibskaptajn eller lægmand. Som besøgende kan du se, lytte til og aktivt opleve den maritime verden. Du bliver klogere på, hvordan søfarten har bundet verden sammen - helt fra 1700-tallets blomstrende handelsperiode og frem til nutidens globale samfund, hvor over 90 % af alle varer fragtes til søs, inden de ender i vores indkøbskurve.

Værftets Madmarked

Med Kulturværftet og Museet for Søfart som nærmeste nabo og med udsigt til Kronborg er Værftets Madmarked et oplagt sted at besøge, når der skal tankes op. Madmarkedet tilbyder en bred vifte af street foodkoncepter i rustikke, maritime omgivelser. Oplagt til et familiebesøg, endnu bedre til en romantiske uformel date og bedst af alt; Åbent alle dage.

 

Det gamle Helsingør

En tur gennem Helsingørs gamle bydel viser, hvordan hollandske købmænd og deres familier prægede byen med smukke bindingsværkshuse fra 1500-tallet. Det gamle karmeliterkloster, Sankt Mariæ kirke, hvor Buxtehude var organist, og ikke mindst Kronborg vidner om Helsingørs storhedstid og tilknytningen til det maritime.

I dag har kultur og festivaler indtaget havnen og de smalle gader. Sundtoldsmarkedet, forvandler i august hele havnen til ét stort maritimt marked, hvor boder og iscenesættelser fortæller historien om den indbringende sundtold, der (desværre) ophørte i 1800-tallet.

På Knejpefestivalen i begyndelsen af oktober danner Helsingørs mange havneknejper ramme om en musikfestival, hvor musikere fra hele verden indtager de historiske rammer.

Året rundt har Skibsklarergården fra 1800-tallet åbent, den internationalt berømte tatovør, Royal Tattoo, tiltrækker kunder fra hele verden med sine karakteristiske maritime tatoveringer, og på Værftsmuseet fortælles historien om Helsingør Værft, hvor nogle af Danmarks smukkeste skibe blev bygget fra midten af 1800-tallet og frem til 1983. Helsingør Værft var i 100 år byens største arbejdsplads, hvis arbejdsrytme udgjorde byens puls. I dag er det en anden puls, som dog i høj grad stadig tager udgangspunkt i det maritime."

Helsingør Havn

Havnen i Helsingør danner i dag ramme om museer, festivaler, koncerter og et byliv, der alt sammen tager udgangspunkt i det maritime. I centrum er Kulturhavnen, hvor de gamle værftsbygninger i dag huser Kulturværftet, der gennem internationale samarbejder sætter fokus på kreativitet og digitale teknologier. Her findes også Værftsmuseet, der trækker tråde tilbage til da værftsfløjten lød. Ved kajen ligger historiske skibe, der vedligeholdes af frivillige, som engang arbejdede på det gamle skibsværft. Den tidligere tørdok er omdannet til det internationalt berømmede M/S Museet for Søfart tegnet af Bjarke Ingels.

Helsingør Havn er en kulturhavn og samtidig en aktiv færge- og trafikhavn, der vidner om, at vi også i dag er afhængige af havet og havnen. Havnen er et eksempel på, at man her, som i flere andre havne i Danmark, tager vare på industrikulturen ved at inkorporere og bygge videre på det eksisterende, som man har gjort ved at omdanne tørdokken til maritimt museum. Industrikulturens rå æstetik og hele Danmarks maritime historie aktualiseres og gøres vedkommende.