Kulturhavn Kronborg

Maritim kulturarv og nyskabende arkitektur

Foto: Oliver Bock

Kulturhavn Kronborg er et sammenhængende oplevelsesområde, som rummer Kronborg Slot, M/S Museet for Søfart og Kulturværftet. Her bygger kulturen videre på Helsingørs maritime historie med attraktive begivenheder året rundt og arkitektur, som sprænger rammerne for hvad man kan. 

Søfart og Sundtold – den maritime arv

Helsingørs historie som søfartsby går langt tilbage i tiden. I mere end 400 år måtte alle skibe betale Sundtold for at sejle gennem Øresund, fra 1429 - 1857. Pengene gik direkte i kongens lomme og var en vigtig indtægtskilde, mens Helsingør by blomstrede i kraft af handelen og det internationale liv, der opstod i kølvandet på opkrævningen af Sundtolden. På Kronborg og i Skibsklarerergården kan du få mere at vide om Sundtoldstidens Helsingør, og det årlige Sundtoldsmarked levendegør historien med autentisk markedsstemning, varer, dufte, dragter og rollespil.

 

 

Kronborg Slot - UNESCO verdensarv

Kronborg er et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte. Det er verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot og er udnævnt til UNESCO verdensarv.

Skibsklarerergaarden

Træd 150 år tilbage i tiden i Skibsklarerergaarden, Helsingørs bedst bevarede købmands- og skibsklarerergård fra Sundtoldstiden.

Kulturpromenaden Elsinore Walk

En guidet byvandring på egen hånd til Helsingørs kulturelle seværdigheder.

Murmalerier i Helsingør - middelalder og sundtold

Helsingørs historie fortalt i billeder - middelalder og sundtoldstid I Helsingørs gamle bydel kan man opleve 2 spændende murmalerier som fortæller b...

Vidste du at… Helsingør er den eneste by i Danmark, bortset fra København, der også har et engelsk navn – nemlig Elsinore.

Helsingør Skibsværft skriver industrihistorie

Der er blevet bygget skibe i Helsingør – store skibe! Helsingør Jærnskibs- og Maskinbyggeri blev etableret i 1882 og var efter datidens forhold et skibsværft af imponerende størrelse, med hele tre beddinger og en tørdok på over 100 m. længde. I de ca. 100 år Helsingør Værft var aktivt, er der blevet bygget passagerfærger til ind- og udland, kæmpe fragtskibe til Mærsk, fregatter til Søværnet, et pilgrimsskib til Indien og flydende paladser til Irak og Saudi Arabien! Værftet havde i sin storhedstid i 1950’erne 3.600 ansatte – men tiderne skiftede, ordrebogen blev efterhånden tom og i 1983 var det endegyldigt forbi. Et vigtigt stykke industrihistorie sluttede i Helsingør. Få hele historien på Værftsmuseet

Værftet genopstår som Kulturværftet

Men Værftet rejste sig igen som en anden fugl Phønix i 2010, da Kulturværftet blev indviet som byens nye kulturhus. Helsingør Kommune udskrev i 2005 en international arkitektkonkurrence, som Arkitekterne AART vandt med en moderne, markant transformation af det gamle skibsværft. En stor glasfacade, som består af mange hundrede trekanter i stål, glas og aluminium binder de gamle værftsbygninger sammen og giver associationer til store skibssejl, som spejler lys og liv i havnen.

Kulturværftet er i dag et kulturelt kraftcenter i regionen, som formår at tiltrække og udvikle nye typer af koncerter, kulturarrangementer og festivaler, f.eks. Click Festival og Knejpe Festival. Kulturværftet huser, foruden koncert- og teaterscener, et stort moderne bibliotek i tre etager. Biblioteket, der har vundet flere priser, har børnebibliotek, udstillingsområder, caféen Spisehuset, turistinspiration og en formidabel udsigt over Kulturhavnen mod Kronborg fra loungeområdet på 3. sal.

Kulturværftet

Kulturværftet er Helsingørs skinnende kulturperle og samlingspunkt, som forener Helsingørs værftshistoriske ånd med et moderne kulturcenter.

Værftsmuseet

Helsingør Værftsmuseum fortæller historien om en svunden tid, hvor værftsfløjten styrede livet i Helsingør.

Sct. Mariæ Kirke

Sct. Mariæ kirke er oprindeligt en klosterkirke, opført som en del af det prægtige Karmeliterkloster (Vor Frue Kloster) Klosterkirken blev opført af fattige hvidebrødre i perioden 1430-1500, på foranledning af Erik af Pommern. Læs mere om Sct, Maræs spændende historie her Kirken har ...

M/S Museet for Søfart

I 98 år lå Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg, men efterhånden opstod behovet for nye og større rammer. Da arkitektkonkurrencen om et nyt søfartsmuseum på det oprindelige værftsområde blev udskrevet, var det en bunden opgave, at byggeriet ikke måtte stikke så meget som én meter over jorden. Udsigten til UNESCO verdensarven Kronborg måtte ikke forstyrres. Det levnede kun én mulighed: at bygge museet nede i værftets gamle tørdok. Det var et krav, at byggeriet skulle holde sig inden for dokkens rammer, og derfor endte konkurrencen med – ingenting! Det bedste projekt sprængte nemlig både konkurrenceregler og konventioner, og det var lidt af en skandale. BIG’s projekt gik ud på at gøre tørdokken til museets største attraktion, fremfor at fylde den op med bygninger. Museet skulle bygges ind i dokkens vægge i stedet.

“Fordi udsynet til Kronborg skulle bevares, måtte vi ikke bygge så meget som én meter over jorden. Vi anså det for arkitektonisk selvmord at fylde tørdokken med udstillinger, og derfor besluttede vi os til at tømme dokken og placere museet omkring den, så den blev udstillingens midtpunkt. I stedet for at drukne dokken med udstillingsrum, ville vi åbne den op til en ny slags byrum – åbent for nye ideer og liv.”

Bjarke Ingels, arkitekt og grundlægger af BIG

Så konkurrencereglerne blev ændret midt i processen, og der blev ramaskrig blandt arkitekter.  Bjarke Ingels Groups dristige og visionære projekt blev sat i værk. M/S Museet for Søfart åbnede i 2013, og siden er internationale priser og anerkendelser i den grad regnet ned over museet, både for dets arkitektur og udstillingsdesign.

M/S Museet for Søfart fortæller historien om Danmark som en af verdens førende søfartsnationer fra middelalderen til i dag. På stemningsfuld og dramatisk vis foldes historien ud i alle aspekter: Mød sømanden, sømandskonen, navigatøren, de druknede, krigssejleren, købmanden og forbrugeren. Rejs med til fremmede kyster og eksotiske varer, og dyk ned i de mange eventyrlige historier, der knytter sig til søfarten.

M/S Museet for Søfart

Oplev prisvindende arkitektur og sansemættede udstillinger. M/S Museet for Søfart er tegnet af verdenskendte BIG - Bjarke Ingels Group, og Museet ligger i smukke, maritime omgivelser på Kulturhavn Kronborg.

Skulpturen HAN

Skinnende stål og blinkende øjne. Den blankpolerede skulptur HAN sidder foran Kulturværftet og skuer ud over havet, imens dens blanke overflade genspejler både havet, himlen og beskueren.

Kulturhavn Kronborg

Kulturhavn Kronborg er et unikt oplevelsesrum, der binder by og borg sammen