Ny nordisk frembringelse - detaljeret program

Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af det, I kan opleve på denne tur.

Dag 1 – Det nye Helsingør

Besøg i Kulturhavn Kronborg
I begynder turen i Kulturhavn Kronborg, der er bygget op omkring 4 institutioner: M/S Museet for Søfart, Kulturværftet, Kronborg Slot og Helsingør Havn. Kulturhavnen er vokset frem omkring det nu lukkede Helsingør Skibsvært. Havnen åbnede i sommeren 2013.

M/S Museet for Søfart
En spændende formiddag venter jer, når I skal besøge byens nyeste museum M/S Museet for Søfart. Før hed museet Handels- og Søfartsmuseet og boede på Kronborg Slot. Nu har museet fået egne bygninger tegnet af den verdenskendte tegnestue BIG med Bjarke Ingels i spidsen. Indholdet er næsten det sammen, men måden, museet fortæller historierne på, er anderledes. Den nyeste teknik er taget i brug, og der er skabt en række aktiviteter, der gør, at den besøgende ikke længere passivt blot kigger på, men selv må være med til at skabe oplevelserne.

Efter besøget på M/S Museet for Søfart går turen op til Kronborg Slot. På denne tur er der desværre ikke tid til at besøge det berømte slot, der blev bygget af Christian 4.s far, Frederik 2., i slutningen af 1500-tallet – og som ikke mindst er blevet udødeliggjort af Shakespeares tragedie Hamlet, der udspillede sig netop her. I Kronværket, dvs. fæstningsværket omkring slottet, finder I Restauranten Krone B, hvor I kan nyde jeres frokost med udsigt til Kronborg Slot.

Frokost: Krone B på Kronborg Slot.

Kronborg Gallerierne
Efter frokost fortsætter turen med et besøg i Kronborg Gallerierne, som også har til huse i Kronværket. I dette smukke miljø kan I møde forskellige kunstnere, kunsthåndværkere og designere. Stedet er en kombination af værksteder og salg af varer, men der er ikke åbent hele tiden (tjek evt. åbningstider i forvejen). I kan finde alt fra glas og keramik til malerier, skulpturer og tekstiler.

Kulturværftet
Herefter er det blevet tid til at gå tilbage til havnen og besøge Kulturværftet, som har til huse i nogle af det gamle skibsværfts bygninger. Facaden mod havnen er ny og rækker ud i rummet og binder de gamle bygninger sammen til ét hele. Kulturværftet er et kulturhus med en lang række aktiviteter. Her er et bibliotek, udstillingsrum, en café, en restaurant og et Værftsmuseum. Desuden har stedet en stor scene, der bliver brugt til en lang række aktiviteter. Kulturværftet står bl.a. for CLICK! Festivalen, som præsenterer den nyeste mediekunst hvert forår. Her summer området af liv og kunstnere fra ind- og udland, der præsenterer deres værker og holder workshops. Gå på opdagelse i det spændende hus og vend evt. tilbage om aftenen til en koncert

Evt. koncert i Kulturværftet eller forestilling på Helsingør Teater.

Dag 2 – Kvalitet tæt på naturen

Chokolade i Gurre
I dag går turen ind i land. I Gurre har Peter Beier bygget én af områdets nyere virksomheder op på Ørholt Gods. Her produceres chokolader, som sælges i egne butikker, der er fordelt rundt om i Danmark og i Sverige. Kakaoen produceres på egen plantage i Caribien, men mange af de andre ingredienser er dyrket på området omkring godset med stor respekt for naturen. Peter Beiers firma skaber chokolade af høj kvalitet og med et klart lokalt præg. På den måde ligner den flere af de andre virksomheder, som I skal besøge på denne tur. I er velkommen inden for på godset, hvor I kan smage på den skønne chokolade.

Turen går herefter nordpå igen til kysten.

Mode i Hornbæk
Hornbæk er en af de mange havnebyer langs kysten. Begynd besøget med en gåtur rundt i havneområdet. Ellers er der tid til at shoppe i byen. Danmark er berømt for design og mode, og flere designere har hjemme i Nordsjælland. I Hornbæk holder Ilse Jacobsen til, som især er kendt for sit smarte regntøj, som passer glimrende til det danske vejr. Gummistøvler i frække farver og praktiske regnfrakker i fikst design; men designet bygger videre på de traditionelle gummistøvler og den kendte regnfrakke. De er blot piftet op. Igen er kvalitet i højsæde, og naturen er den store inspirationskilde. Rene linjer og funktionalitet smelter sammen. Ilse Jacobsen har flere butikker i byen og åbner i efteråret Kurbadet, som er et wellnesscenter med mange muligheder for spa og bade. Her bygger Ilse Jacobsen videre på en tradition fra, da Hornbæk var en meget attraktiv badeby for velhavende københavnere.

Men Ilse Jakobsen er ikke alene. Tøjfirmaet Noa Noa blev skabt af brødrene Harald og Lars Holstein i 1981 og har sit hovedsæde på Nyrupgaard i Kvistgård, ikke langt fra Gurre. Noa Noa betyder ”enkelt og harmonisk” på tahitisk. Nok er navnet hentet i udlandet, men selve ideerne er danske, eller som de selv siger: ” … har vi rod i den rene og enkle nordiske tradition. I samme forbindelse har naturen altid været et udgangspunkt for os.” Noa Noa har forretninger fordelt over hele verden, men kollektionerne bliver designet i Nordsjælland. I finder Noa Noa-butikker i Helsingør og Hillerød.

I fortsætter videre langs Den Danske Riviera, til I kommer til Munkerup Hus.

Frokost på Munkerup Hus.

Munkerup Hus er et udstillingssted, der viser 5-6 udstillinger om året med kunst, kunsthåndværk og design. Efter frokost er der tid til at se den aktuelle udstilling.

Herefter går turen videre til Gilleleje.

Gilleleje Havn
Gilleleje Havn er den største aktive havn på Sjælland. Gå en tur på havnen og se de mange fiskerbåde, røgerier og fiskehandlere.

Tæt på havnen finder I Restaurant Gilleleje Havn, som oprindelig fungerede som sømandshjem og missionshotel. Men i 1973 blev rummene gennemrenoveret af én af de største modernistiske designere, Mogens Lassen. Interiøret er bibeholdt, så det kan opleves i dag. Et besøg i restauranten eller krostuen er en rejse tilbage til 70'erne og det bedste inden for danske modernistisk designtradition. Restauranten har også et driftigt bageri. Den ene ejer, kokken Annette Bylov Sørensen, står for at bage rugbrød og et rigtigt velsmagende madbrød næsten i døgndrift. Brødene er uden tilsætningsstoffer og er af høj kvalitet. Restauranten leverer brød til mange eksklusive supermarkeder og slagtere i hele den nordlige del af Sjælland.

I sommermånederne finder der en lang række aktiviteter sted i byerne langs kysten: havne- og byfester, loppemarkeder og musikarrangementer. Kig efter i VisitNordsjællands begivenhedskalender.

Check ind på Gilleleje Badehotel. Middag på Badehotellet.

Efter aftensmaden er det tid til en kort spadseretur ud langs kysten mod vest. Her finder I en mindesten for den store filosof Søren Kierkegaard. Han besøgte byen i 1835 og blev den første turist i Gilleleje. Søren Kirkegaard holdt af både at gå ture i Gribskov og sidde her på klinten og filosofere over livets store spørgsmål. På stenen står der ”Hvad er sandhed andet end leven for en idé.” Måske en meget fin overskrift for den tur, I nu er på?

Overnatning på Gilleleje Badehotel.

Dag 3 – Folk får nye ideer

Hundested Havn
I fortsætter jeres rejse mod vest for at ende i Hundested Havn, som også er ét sted, der har forvandlet sig i løbet af de sidste par år. Fra at være en driftig fiskerihavn er fokus nu flyttet til en lang række kulturelle aktiviteter. Der er mulighed for at besøge mindre butikker, gallerier og et glaspusteri. I kan også besøge Halsnæs Bryghus, som serverer mad og drikke. Hver sommer afholdes der en sandskulpturfestival, hvor de kæmpestore figurer indtager rummet og skaber undren. Brug lidt tid på at kigge nærmere på havneområdet.

Frokost: Hundested Havn

I har nu mulighed for at besøge en eller flere af de følgende steder. Tjek stedernes hjemmesider, da de ikke altid har åbent:

Turen kan evt. gå til Frederiksværk.

Gjethuset i Frederiksværk
Frederik 5. byggede Gjethuset til at støbe kanoner. I andre bygninger i byen produceredes krudt og kugler. Disse industrier er nu væk. Gjethuset blev renoveret i slutningen af 1990'erne og er nu et driftigt kulturhus, hvor der afholdes flere kunstudstillinger om året og en række koncerter og andre aktiviteter. Tag en tur rundt i de smukke bygninger. Hold øje med den årlige Outstanding Metal Festival i byen, hvor der finder mange spændende aktiviteter sted. Alt fra koncerter over udstillinger til spændende events.

En anden mulighed er at besøge Fuglebjerggård i Helsinge.

Camilla Plum og Fuglebjerggård
På Fuglebjerggård driver Camilla Plum sit økologiske landbrug, hvor I har mulighed for at købe friske råvarer i gårdbutikken. Igen er kvalitet vigtigt, men det er også vigtigt at passe på den natur, som skal skabe den. Camilla Plum er en kendt kogebogsforfatter og har desuden lært danskerne at lave sund mad i populære madprogrammer på tv. Der foregår en række aktiviteter på gården om sommeren.

En anden mulighed er at køre til Hillerød.

Annaborg i Hillerød
Der bor mange kunstnere i Nordsjælland. I kan læse mere om dem på Kunstrunden - her kan I se, hvor og hvornår de udstiller.

Ellers er der også mulighed for at besøge Annaborg i Hillerød, som ligger tæt på Frederiksborg Slot. Her går flere kunstnere ofte sammen om at leje lokalerne for vise og sælge deres kunst.

Efter Hillerød går det nordpå igen til Esrum Kloster.

Esrum Kloster og Møllegård
Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster, som efter en kraftig restaurering åbnede for offentligheden i 1997. På Esrum Kloster serveres i hele juni hver aften mad, som kan nydes i det fri. Der indgår altid specialiteter fra klostret som fx sennep og øl. Disse kan I købe i klostrets butik, der også sælger brød, salt og brændevin. Ofte indgår der urter fra klosterhaven i produkterne. Esrum Kloster og Møllegård forener på mange måder de tendenser, vi har set: en gammel institution får nyt indhold, men holder dog stadig fast i traditionen og historien, fx bages brødet efter gamle opskrifter, og der anvendes råvarer, der er produceret på stedet.

Efter middagen er der blevet tid til endnu et kulturelt indslag:

Klaverfabrikken i Hillerød
I Hillerød ligger et levende kultur- og aktivitetshus, Klaverfabrikken. Her tænkes der også i miljøet og bæredygtighed. Det er verdens første CO2-neutale spillested med solcelleanlæg på taget. Børnene og de unge kan gå på billedskole, dyrke drama, sy kostumer og meget mere, mens de voksne kan lytte til musik på én af de to scener. Nogen gange er det også muligt at opleve kunstprojekter og udstillinger folde sig ud i rummene. På den største scene Truckhallen har I mulighed for at møde verdensmusikorkestre. Her spiller mange store navne, så tjek hjemmesiden, måske kan I få en dejlig oplevelse af slutte dagen af på.

Overnatning på Gilleleje Badehotel.

Dag 4 - Kunst i verdensklasse

Besøg på Louisiana
Formiddagen står i kunstens tegn. I Humlebæk ligger det verdenskendte museum for moderne kunst – Louisiana Museum og Modern Art, skabt af en privat mand, Knud W. Jensen. Her kan I studere international kunst fra tiden efter 1945. Kunsten er et oplagt sted at prøve at genfinde nogle af de skift i samfundet, som vi har set på vores tur rundt i Nordsjælland. Foruden museets egen samling afholdes løbende en række udstillinger med specielle temaer. Glem ikke at gå en tur i den smukke have med udsigt til Øresund. Her gemmer sig mange spændende skulpturer.

Frokost: I kan spise frokost i museets café med udsigt over vandet.

Inden I forlader museet, så husk at besøge museets butik, som er én af landets førende med hovedvægt på dansk og skandinavisk design. I finder alt fra den klassiske stil til det helt nye og eksperimenterende.

Ikke langt fra Louisiana ligger Krogerup Højskole:

Aarstiderne på Krogerup Avlsgaard
I avlsbygningerne til Krogerup Højskole holder firmaet Aarstiderne til. Aarstiderne har slået sig op i Danmark og Sverige på at levere økologiske madvarer, især grøntsager i trækasser direkte til forbrugerens dør. Som de selv fortæller, ønsker de, at ”…genskabe den tætte forbindelse mellem dyrkning af jorden og glæden ved måltider, fulde af gode råvarer, sundhed, smagsoplevelser og nærvær.” Igen ser vi en virksomhed, som lægger vægt på kvalitet, men også har fokus på bæredygtighed og miljø. Ideer kunderne køber en andel i ved at have et abonnement hos Aastiderne. I kan komme på besøg i gårdbutikken og købe friske råvarer, som I kan tage med hjem.

Sidste del af turen går mod nord til Ålsgårde:

Vin i Nordsjælland
Turen slutter af på én af Danmarks ældste vingårde. Måske noget uventet her i det høje Nord, men faktisk er der blevet dyrket vin siden 1975 på Domaine Aalsgaard, som ligger i Ålsgårde. Her har I mulighed for at købe en flaske vin, som I kan tage med hjem. Når I så nyder den, kan I mindes jeres rundtur i Nordsjælland, hvor I oplevede, hvordan en region har forandret sig til et spændende sted at holde ferie. Forhåbentlig har I også oplevet noget af den nye sjæl i Nordsjælland: lysten til at skabe kvalitet, passe på miljøet og samtidig holde fast i en nordisk tradition, som er tæt forbundet med naturen.

Del denne side

Prøv også ...

Kongen gør klar til dit besøg