Tisvildevejen

Praktisk information omkring turen på Tisvildevejen

Pilgrimsruten Tisvildevejen er blevet til i et tæt samarbejde mellem lokale frivillige, lokale foreninger og møllerlaug, små virksomheder, de lokale kirker i Mårum, Annisse, Ramløse og Tibirke og disse kirkers menighedsråd, og med økonomisk bistand fra Gribskov Kommune og hjælp til formidling fra VisitNordsjælland. Vi samarbejder desuden med forskellige aktører som Museum Nordsjælland, Nordsjællands Naturskole, lokale kulturguider og Esrum Kloster, hvilket giver en stærk kulturel dimension og et ekstra perspektiv på vandreoplevelsen. 

Som rejsende på Pilgrimsruten Tisvildevejen inviterer vi jer bag kulisserne i Nordsjælland for at I kan møde menneskerne som lever her, kulturhistorien og naturen.

I vil få udleveret jeres pilgrimspas stemplet på Esrum Kloster, og I kan få stemplet passene undervejs på turen, desuden får I strygemærke i stof fra Pilgrimsruten Tisvildevejen og navneskilt. 

I vil også få en lille bog om Pilgrimsruten Tisvildevejen. Bogen indeholder også kort til ruten. Den beskriver bl.a. de små samfund I kommer igennem, naturen og kulturen. Der ligger også en PDF-udgave på VisitNordsjællands hjemmeside hvor I bookede rejsen, som I vil kunne downloade til computer og evt. smartphone. Ved at kigge i den allerede nu kan I få en lille forsmag på oplevelserne inden rejsen. Bogen kan også købes på VisitNordsjællands hjemmeside. 

Vandringens forløb: 

I vil blive ledt af pilgrimsguide Niels Henriksen, som fredag den 6. juli vil lede jer gennem Gribskov til Mårum, og lørdag fra Mårum til Annisse. Om søndagen går I fra Annisse til Ramløse og om mandagen fra Ramløse til Tibirke. Tirsdag morgen forlader I Tibirke og ender jeres rejse i Tisvildeleje.

I programmet beskrives stederne I skal gå hen, og I vil ligeledes få en kort mundtlig orientering om dagens program hver morgen inden I går.

Frivillige folk fra landsbyerne, menighedsrådene og små virksomhedsdrivende tager imod jer i landsbyerne, og vil ligeledes sørge for at servere morgenmad. Enten får I en madpakke eller der vil være buffet til at lave egen madpakke de dage I skal have det.  

Hvis I har brug for at slappe af eller være lidt for jer selv, gør I bare dette, men sig det til nogle af de andre deltagere eller guiden Niels Henriksen, så vi har styr på flokken. Det som er arrangeret undervejs skal I ikke føle jer forpligtet til at deltage i, man kan også bare koble af for sig selv, tage en lille lur i græsset, gå tidligt i seng eller andet. 

Alle de mange frivillige og de små virksomhedsdrivende som er involveret glæder sig mere end I aner til at tage imod jer og gøre deres til, at I får en dejlig oplevelse i vores landsbyer.  

 Distancer og tempo 

 • Fredag går I ca. 12 km mellem Esrum og Mårum
 • Lørdag går I ca. 17 km mellem Mårum og Annisse
 • Søndag går I ca. 12 km mellem Annisse og Ramløse
 • Mandag går I ca. 8 km mellem Ramløse og Tibirke
 • Tirsdag går I ca. samt ca. 8 km i Tisvilde Hegn til Tisvilde

Vi prøver at afpasse vandretempoet til at alle kan følge med. Sig det til Niels Henriksen som er guide, hvis I synes det går for stærkt, eller andet. I vil opleve at vandringen ikke foregår i et langt stræk, men at der gøres holdt ind imellem, da der berettes om kultur og natur undervejs.

Hver dag påtager en sig at være bagtrop, men man kan alligevel spredes over flere kilometer, og det er bare som det er. Niels skal nok vente på bagtroppen når I er fremme ved et egnet sted til opsamling.

Væske: 

Det er meget vigtigt at I drikker meget væske undervejs, og vi vil gerne bede jer om at fylde jeres drikkedunk hver gang I har mulighed for dette, og huske at drikke af den!

I skal helst drikke mindst 3-4 liter om dagen, dvs. mindst halvanden drikkebeholder når I går så meget, og især hvis det er varmt. Ring til mig eller Niels hvis I selv eller jeres sidemand bliver skidt tilpas.

Overnatningen overordnet:

Generelt med hensyn til overnatningen er det sådan at der i hver by er to overnatningssteder.

Typisk kirke, menighedshus eller privat overnatning på gård eller lille sportshal. I bliver fordelt på forhånd hver dag de respektive steder således at der vil være mulighed for at sove i kirke en-to gange hvis man ønsker dette. Hvis man ikke trives med et sovested, finder vi ud af en løsning.I vil blive vist til jeres sovested om eftermiddagen, så I ikke skal tænke over det om aftenen og har ro til at hygge jer og så bare gå i seng.

Bagagen:

I får kørt jeres bagage fra sted til sted, blot vil vi bede jer om at lægge bagage samt feltseng hen ved traileren om morgenen, og selv tage den af om aftenen, hvis ikke den er blevet læsset af.

Bagagen skal være nem at stable for dem som har ansvar for bagagen så pak gerne i rygsæk eller kuffert, ikke løse plastikposer m.v. Husk tydeligt navneskilt på bagagen.

Feltsengene er ok at ligge på, og ret brede, men de er ret nye, så derfor kan det være svært at sætte aluminiumstværstangen på ved fodenden, da betrækket er stramt. Bare lad den ene tværstang blive i posen, den virker fint uden. HUSK .....en eller to rullemadrasser/liggeunderlag, da feltsengene er lidt hårde ved ryggen.

Pakkeliste: 

 • Dagsrygsæk til opbevaring af drikkebeholderen, regntøj, madpakken osv. 
 • Stor rygsæk eller kuffert med tøj, toiletsager, rigeligt med strømper osv. 
 • Sovepose, evt. hovedpude, en kraftig/to tynde rullemadrasser til feltsengen. 
 • Vandrestøvler/vandresko 
 • Vabelplaster 
 • Evt. Sandaler til skift 
 • Solcreme 
 • Regntøj 
 • Mobiltelefon 
 • STOR drikkedunk
 • Badetøj hvis man vil bade i Mårum Præstegårds Hot-tub.

Mad og drikke

Drikkevarer til frokosten på Esrum Møllegård samt til alle aftensmåltiderne betaler man selv, så husk kontanter eller kort (som I kan hæve med på OK-tanken i Mårum og i Netto i Ramløse, og betale med i Klosterkælderen på Esrum Kloster). Der kan hæves penge i Netto i Ramløse søndag.  

Lørdag hvor vi spiser frokost på Pibe Mølle Restaurant, kan man selv vælge mellem sodavand eller en lille fadøl som er betalt på forhånd.

Der følger en hyldeblomstsodavand e.l. med til frokosten søndag og mandag. Kaffe og the hører med i forplejningen, til morgenmaden, til eftermiddagskagen og efter aftensmaden. 

Kulturguide

Jeres kulturguide på hele rejsen vil være Niels Henriksen. Niels Henriksen har været naturvejleder i 40 år, og har været med til at kortlægge Pilgrimsruten Tisvildevejens ruteforløb. 

Ansvarlig

Der vil være en lille flok af gennemgående personer som I vil lære at kende og hvis opgave er at alle har det godt og at alt går som det skal. Det er medlemmer fra foreningen KulturNaturNordsjælland (KNN), og I vil møde disse dedikerede mennesker ved velkomsten på Esrum Klosters gårdsplads. Vi vil have overblik over, og ansvar for, den samlede rejseoplevelse og for jer. Generelle eller praktiske spørgsmål angående rejsen skal rettes til disse personer.

Personerne er:

Peter Funder (formand for KNN) peterreedtzfunder@mail.com  tlf. 40804714

Mette Frosch-Hansen (økonomiansvarlig for KNN) mette.frosch-Hansen@outlook.com tlf. 40300988

Pia Niebuhr (præst, frivilligansvarlig og medlem af KNN) pin@km.dk tlf. 24211770

Rigmor Westh Baagøe (projektleder Tisvildevejen og medlem af KNN) westh@live.dk tlf 20723509

Hvis I har spørgsmål undervejs på turen, så forhør jer hos de frivillige, hos Niels eller ring til en af ovenstående.

Vi går ikke med på distancerne mellem landsbyerne, da meget skal være klar til I kommer frem i næste landsby, og en eller flere af os vil altid være til stede når I kommer frem til landsbyerne hver dag og følge jer gennem oplevelserne.

Særlige hensyn:

Vi vil gerne have besked på forhånd, hvis du lider af sygdomme som kræver særlig årvågenhed fra vores side, eller har særlige ønsker i fh.t. overnatning, vegetarkost eller andet vi skal tage hensyn til. Skulle det ske at I selv, eller I ser nogen bliver dårlige, ring omgående til Rigmor som er læge (tlf 20723509, eller selvfølgelig i akutte alvorligere tilfælde direkte til 112).

 • Pilgrimsruten Tisvildevejen kan ikke drages til ansvar for skade, ulykke eller sygdom opstået under rejsen, hertil skal I selv sørge for at være forsikret.
 • Rejsen kan ikke refunderes senere end 14 dage forinden afrejse.
 • Ved spørgsmål, ring eller skriv til os.

 

Pilgrimsruten Tisvildevejens samarbejdspartnere:

VisitNordsjælland, Gribskov Kommune, Naturstyrelsen, Esrum Kloster, Gribskov Erhvervscenter, Museum Nordsjælland, Esrum Kloster, Gribskov Spisekammer, Restaurant Tinggården, Garbolund, Mårum Kirke, Annisse Kirke, Ramløse Kirke, Tibirke Kirke, Annisse Forsamlingshus, Pibe Mølle, Pibe Mølle Restaurant, Ramløse Mølle, Tibirke Kunst, lokale erhvervsdrivende, lokale frivillige aktører, lokale musikere.

Vi håber og arbejder for at Pilgrimsruten Tisvildevejen i fremtiden skal blive en vigtig kultur- og naturrute gennem Nordsjælland.