Kronborg Slot

Kronborg slot er verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot og stedet hvor Holger Danske sidder og sover i kasematterne. 

Det var Frederik 2. – Christian 4.s far – som byggede og navngav det prægtige renæssanceslot, vi kender i dag. Slottet blev bygget 1574 – 85 med inspiration fra europæiske fyrster, som et symbol på rigdom og magt.

Slottets historie går dog helt tilbage til 1420, hvor Erik af Pommern opførte fæstningen Krogen, for at kunne kontrollere indsejlingen til Øresund og opkræve den indbringende sundtold. Sundtolden havde stor betydning for Helsingør i mere end 400 år, og gjorde slottet og byen kendt ude i den store verden – selv Shakespeare hørte om det!

Kronborg blev hærget af en voldsom brand i 1629, som kun slotskirken overlevede. Christian d. 4. genopbyggede slottet med omfattende nye udsmykninger i barokstil, men i 1658 blev Kronborg atter ramt af ulykke da svenskerne bombarderede og indtog slottet og tog mange kostbare kunstskatte som krigsbytte.

I 1690 blev Kronborg forstærket som fæstning med Kronværket af Christian 5. Derefter blev slottet stort set ikke beboet af de kongelige. Fra 1785 frem til 1923 blev det brugt af militæret, og først herefter gennemgribende restaureret og ført tilbage til Frederik 2.s og Christian 4.s storhedstid.

Kronborg blev i år 2000 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Del denne side

Kronborg Slotskirke

Slotskirken på Kronborg blev indviet 1582 og blev ikke berørt af branden i 1629, derfor er det rigt udskårne og broget bemalede inventar bevaret i Frederik d. 2. oprindelige renæssancestil.

Film om de nordsjællandske slotte

Mit slot, mit fristed - lad dig inspirere

Få gode idéer til din tur i Nordsjælland, lad dig inspirere af "mit slot, mit fristed" oplevelsesruterne

Kronborg Gallerierne

Kronborg Gallerierne har til huse i Kronværket på Kronborg Slot. Stedet er en kombination af værksteder og salg af varer, og I kan finde alt fra glas og keramik til malerier, skulpturer og tekstiler.