Regler
Når du fisker i Øresund og du er mellem 18 og 65 år skal du have et fisketegn. Det kan du købe ved at klikke på dette link. Man skal aldrig tage mere end man selv kan spise og videresalg af fisk er ulovligt i Danmark. I Øresund må man hjemtage 7 torsk pr. person pr. dag.
Fanger man en fisk under mindstemålet, skal man så skånsomt som muligt sætte den tilbage i havet. Det gør du ved at få den hurtigt ind, ikke klemme hårdt omkring den når du afkroger den og altid have en krogløser tang på dig. Det nedsætter håndteringstiden.
Mindstemål i Øresund
Leje af fiskegrej
På de fleste kuttere kan man leje alt fiskegrej om bord. Det gælder både stang, hjul, pirke og endegrej. Spørg dog altid inden afgang om der er fiskesæt ledige. Desuden kan man også købe øl, vand, pølser og slik om bord.
Torskene kan fanges hele året rundt, men fiskeriet topper i januar til marts. Her samles torskene i store stimer for at gyde. Sommerfiskeriet er rigtig sjovt, fordi man kan fange fiskene med let grej og de kæmper også rigtig godt i denne periode.
Fiskegrej til torskefiskeri
Pirkefiskeri efter torsk er relativt nemt, da det i alt sin enkelthed går ud på at komme til bunden og så trække op og ned i en kontrolleret bevægelse. Er der ikke meget strøm kan man nøjes med pirke på 200-300 g og sprutteforfang. Tager strømmen til skal man ofte helt op i 500 g for at kunne holde pirken ved bunden. I enkelte tilfælde kan det være en fordel at fiske uden sprutteforfang, da sprutteforfang er med til at blive trukket af sted af strømmen. I sommeren kan fiskeri med gummidyr eller jigs være helt fænomenalt. De bevæger sig meget mere livligt og det elsker torskene.
De tre eksperttips
Silden kommer til Øresund omkring marts måned og er der helt ind i juni. De kommer til Danmark for at formere sig og kommer i store antal. Efterårssilden kommer i september og er der helt til begyndelsen af december måned afhængigt af vejret. De er oftest større end forårssilden. Når først skipper finder sildene, er der næsten ingen begrænsninger for hvor mange man kan fange. Tag dog aldrig mere end hvad du har brug for.
Når først skipper har fundet silden er det med at finde frem til hvor højt de står i vandet. Man finder sildene ved at fire sildeforfanget helt ned på bunden og fiske hele vejen op med små nyk i stangtoppen. Ofte er de kun 3-15 meter under overfladen, hvor der måske er 20 meter dybt, så fisker man kun langs bunden, fanger man ikke så mange.
De tre eksperttips
Makrellen er en sommergæst og en rigtig sjov en af slagsen. De kommer omkring juni og bliver oftest helt indtil august. Makrellen er bomstærk og bliver ofte kaldt for minitun, grundet dens evne til at kæmpe hårdt for at slippe væk. Det er utroligt sjovt og har man først fundet makrellerne, kan man være heldig at fange mange på kort tid.
Når først skipper har fundet makrellerne er det med at finde frem til hvor højt de står i vandet. Man finder makrellerne ved at fire forfanget helt ned på bunden og fiske hele vejen op med små nyk i stangtoppen. Ofte er de kun 3-15 meter under overfladen, hvor der måske er 20 meter dybt, så fisker man kun langs bunden, fanger man ikke så mange.
De tre eksperttips
Mange kuttere laver også fladfisketure, hvor teknikken er, at man driver langsomt henover pladserne og fisker fladfiskene på bunden med sandorm eller børsteorm. Der er fladfisk hele året, men den bedste periode er foråret og efteråret.
Fiskegrej til fladfisk
Fladfiskeri er forholdsvist enkelt. Man dyrker oftest dette fiskeri ved at drive langsomt over pladserne. Driver man hurtigt skal man have mere vægt på loddet og omvendt hvis man driver langsomt. Der findes mange forskellige typer fladfiskeforfang, men under drivfiskeri er forfang med flyderperler at foretrække. De holder krogen og dermed maddingen højt i vandet. På den måde er det nemmere for fladfisken at se og man undgår mange bundhug. Den bedste madding er enten børsteorm eller sandorm.
De tre eksperttips