Fredensborg Slot i Dronningens Nordsjælland

Besøg Fredensborg Slot, som regentparret ofte opholder sig på. Oplev både slottet og den storslåede barokhave.

Gå på opdagelse i Dronningens private have

I juli og august måned har du en enestående mulighed for at se Kongehusets helt private have - den Reserverede Have på Fredensborg Slot. I denne del af haven har Kongefamilien i århundreder modtaget regenter fra hele verden.

Den reserverede have består af Marmorhaven, der er anlagt i barokstil som et lille afskærmet anlæg med små italienske marmorskulpturer. På den ottekantede Menaregeriø udstillede man i gamle dage bjørne, ulve, tigre og fugle. I dag er menageriøen fyldt med vidunderlige roser.

I den reserverede have findes også store rhododendroner, sjældne træer og planter, samt og frit anlagte arealer med imponerende flotte staudebede. De formklippede buksbom og taks er naturligvis klippet til perfektion af de mange dygtige gartnere der arbejder i haven.

Det smukke potagerie - også kaldet Urtehaven, leverer friske grøntsager, krydderurter og frugter til det kongelige køkken og blomster til dekorationer på slottet. Prins Henrik bruger selv urtehaven aktivt. Han har tilført salater og eksotiske urter, og i en del af urtehaven er der plantet vinstokke til en mindre produktion af vin.

I havens moderne Orangeri kan du bl.a. opleve flotte store planter fra middelhavsområdet og planter, som knytter sig til havens barokperiode - for eksempel 250 år gamle myrtetræer. i Orangeriet er der mulighed for at købe stiklinger, krydderurter og Prins Henriks vin fra Cayx.

Se slottets sale

Om sommeren, i juli og i starten af august, når regentparret ikke benytter slottet, er det muligt at komme på guidet tur i slottets sale. Her kan du bl.a. se Kuppelsalen, hvor mange officielle middage finder sted, Havesalen og en række andre repræsentative rum. Med på rundvisningen er også Orangeriet med tilhørende urtehave samt Fredensborgs velbevarede slotskirke, hvor Dronning Margrethe blev konfirmeret.

Slotshave med fine anlæg

Den stemningsfulde Fredensborg Slotshave er en af Danmarks største historiske haver. Den blev anlagt samtidigt med slottet, men omdannet i fransk barokstil i 1759-69. Her skabte billedhuggeren Johannes Wiedewelt en række skulpturer, bla. den pragtfulde dobbeltallé, Brede Allé. Nordmandsdalen, med sine 70 sandstensfigurer af norske og færøske bønder og fiskere, har sin helt egen stemning. Nærmere slottet ligger de kongeliges private have, Orangeriet og den historiske urtehave, som leverer friske blomster og grøntsager til hoffet. Disse tre steder er kun åbne for offentligheden i juli måned og starten af august. Resten af haven, der bl.a. indeholder det fineste barokanlæg i Danmark, har gratis adgang året rundt.

Fredensborg er en af kongehusets mest yndede residenser, men alligevel er store dele af slottet og haven tilgændelig for alle. Og selv i de travleste sommermåneder er der ingen trængsel i haven, hvor det er let at finde stemningsfulde og fredfyldte kroge.

 

Del denne side

Royalt ophold på Fredensborg Store Kro

Her kan du bo på den fantastiske Fredensborg Store Kro fra 1700 tallet som nabo til Fredensborg Slot i Dronningens Nordsjælland.

Fredensborg Slot, Den reserverede have og Orangeriet

Her kan du læse meget mere om de guidede ture på Fredensborg Slot, Orangeriet og urtehaven.

Film om de nordsjællandske slotte

Mit slot, mit fristed - lad dig inspirere

Få gode idéer til din tur i Nordsjælland, lad dig inspirere af "mit slot, mit fristed" oplevelsesruterne

Fredensborg Slot

Fredensborg Slot - det elegante barokslot med fredfyldt atmosfære, er opkaldt efter Kong Frederik IV.