Når maling drypper ind i minderne – Karin Mamma Andersson udstiller på Louisiana

Udklippede billeder, gamle minder, oliemaling og dystre farver. Se Karin Mamma Anderssons malerier på Louisiana Museum of Modern Art – én af Sveriges helt store kunstnere.

Stor udstilling på Louisiana Museum of Modern Art

Oplev én af Sveriges store, nulevende kunstnere på Louisiana Museum of Modern Art; Karin Mamma Andersson. Når du går rundt i udstillingen, bliver du inviteret indenfor i maleriernes verdener af dyster natur, søgende mennesker og forladte rum.

Det er den første store, samlende udstilling om kunstneren i Danmark.

Se åbningstider på Louisiana.

Ensomme skove og krøllede skjorter

Karin Mamma Anderssons malerier skildrer ofte store landskaber eller interiør i unavngivne hjem. Farverne er mørke, scenerne er indadvendte. Mennesker kigger roligt ud på dig eller står med ryggen til, i gang med at grave, læse og tænke.

Du kan se ensomme skove med veje, der fører væk. Forladte værelser og krøllede skjorter. Du kan se udsnit af gamle sofaer, skabe og bogreoler. Og du kan se venteværelser med hul i væggen, store sorte plamager og maling, der løber.

Få en kop kaffe, kage eller prøv maden på Louisiana Café.

Minder dukker pludseligt op

Et vigtigt udgangspunkt for Karin Mamma Anderssons kunst er ”tid”. I malerierne arbejder hun med begrebet. De ser ofte retrospektive ud, som om hjemmene og interiøret går flere årtier tilbage.

Gennem fokusset på tid, undersøger Karin Mamma Andersson historiens påvirkning af mennesker, hvordan vi ældes, hvor vi befinder os i tiden nu – og ikke mindst, hvad minder betyder for os. Hvor kommer de fra? Minder, vi ikke vidste, vi havde, kan pludselig dukke op som billeder i en drøm eller blive fremprovokeret af noget i dagligdagen.

Karin Mamma Andersson samler på billeder

Reolerne i Karin Mamma Anderssons atelier er fyldt med bøger. Hun er omgivet af kunsthistorie, bøger med klassisk græsk arkitektur, side på side med mørke silhuetter og finsk lokalkunst fra tidligere tider.

I sit arbejde, bruger kunstneren billederne til at sætte en proces i gang. Før selve malerarbejdet begynder klipper hun billeder ud af de mange bøger og arrangerer dem som et slags storyboard. I et stykke tid går hun til og fra storyboardet, udskifter billeder, flytter rundt, tager fra. Når 10-30 billeder er tilbage (alle i sort-hvid) begynder hun at male.

Besøg Louisiana Butik og find plakater og ting til hjemmet.

Karl Ove Knausgård er fan

Den norske bestsellerforfatter Karl Ove Knausgård har ikke lagt skjul på sin fascination af Karin Mamma Anderssons malerier. Forfatterens seneste bog ”Morgenstjernen” (fra 2020) har sågar Mamma Anderssons maleri ”Dog Days” fra 2011 som forsidebillede.

Internationale udstillinger

Karin Mamma Andersson er uddannet ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hun har udstillet i blandt andet Helsinki, London, USA og Tyskland, eksempelvis i David Zwirner Gallery i New York og Camden Arts Centre i London. Mamma Andersson kommer fra Luleå i Nordsverige.

Udstillingen på Louisiana Museum taler sammen med museets tidligere udstillinger med samtidsmalere som Daniel Richter, Cecily Brown, og Peter Doig.