©  Foto:

Hillerød til Gilleleje | Cykelrute 33

Den afmærkede cykelrute 33 tager dig ud på en dejlig afvekslende 27 km. tur fra Frederiksborg Slot i Hillerød til Gilleleje Station – eller omvendt. 

 

Du kommer til at cykle ind gennem et fantastisk slot og en storslået slotshave, gennem dyb skov, over åbne vidder, forbi en spændende slotsruin for at slutte ved havet i den hyggelige havne- og badeby Gilleleje. Uanset hvilken retning du vælger, kan du tage cyklen gratis med i Lokalbanen, hvis turen skulle blive for lang.

På cykel gennem slot og slotshave

Cykelrute 33 begynder ved Frederiksborg Slot i Hillerød. Følg det blå cykelruteskilt 33 foran Byporten, den officielle indgang til slottet for enden af Slotsgade.  Her har du faktisk mulighed for at cykle ind gennem slottet (!) men måske foretrækker du at trække cyklen henover de toppede brosten, som udgør første del af turen. Stop op ved Neptunspringvandet i ydre slotsgård og tag dig tid til at beundre Christian 4.s pragtfulde renæssanceslot – de fås ikke mere imponerende!

Fortsæt ud gennem porten til venstre, videre gennem den forgyldte Ringriderport og ud gennem Møntporten til Frederiksborg Slotshave. Nyd udsigten over Slotssøen mens du cykler det korte stykke ad Rendelæggerbakken, den gennemgående akse i Frederiksborg Slotshave, frem mod Barokhaven. Følg rute 33 skiltningen til venstre mod det charmerende lille Badstueslot og videre forbi Ødammen med Louises Ø. Derefter forlader ruten Frederiksborg Slotshave.

I Gribskovs grønne sale

Følg skiltningen og fortsæt ad cykelstien gennem den lille landsby Gadevang og ind i Gribskov, Danmarks ældste og næststørste skov. Over halvdelen af ruten går gennem skoven, og du kommer til at cykle under kæmpemæssige trækroner med flere hundrede år på bagen.

I Middelalderen hørte skoven under Esrum Kloster og steder som Hvidekilde og Grønnekilde blev efter sigende brugt af munkene til religiøse ceremonier. Efter reformationen blev skoven kongens ejendom og jagtområde, hvilket Parforcejagtlandskabet i Gribskov er et levn fra.

På bunden af Søborg Sø

Ved Saltrup kommer du ud af skoven og gennem et åbent kulturlandskab med dyrkede marker. Ruten fortsætter over bunden af den tørlagte Søborg Sø, som blev afvandet i 1870’erne og inddraget til landbrugsland.

Søborg Sø var inden da Sjællands 4. største sø, i stenalderen var den en bred fjord med udløb til Kattegat ved Gilleleje. Med tiden skete der en landhævning, som skabte en sø 5-6 meter over havets overflade.

Aktuelt er et stort naturgenopretningsprojekt af Søborg Sø i gang frem til 2023. Visionen er at genskabe søen i ca. 1 m. dybde, til gavn for naturen, fuglelivet og biodiversiteten.

Søborg Slotsruin

Gør et ophold ved Søborg Slotsruin. En træbro fører over den oprindelige voldgrav til ruinen, hvoraf kun lave mure og fundamenter står tilbage. En informationstavle fortæller om stedets dramatiske historie.

Søborg Slot blev opført i 1100-tallet på en lille holm i søen. I middelalderen var slottet en af landets største og bedst befæstede borge. Her blev Margrethe 1. født, som datter af Valdemar Atterdag, og her sad kongemagtens farligste fjender fængslet. Slottet blev ødelagt under Grevens Fejde i 1534-35.

Langs Søborg Kanal til Gilleleje

Fortsæt turen langs Søborg Kanal mod Gilleleje, hvor rute 33 ender ved Gilleleje Station. Tag dig tid til at opleve den charmerende kystby med gamle fiskerhuse, en aktiv fiskerihavn, gode spisesteder og muligheden for en forfriskende dukkert i Kattegat. Ruten støder til Nordkyststien (rute 47), så turen kan fortsætte mod Hornbæk eller Tisvildeleje og så tilbage til Hillerød ad rute 32.