©  Foto:

Fyrhistorisk Museum | Nakkehoved Fyr

Besøg Nakkehoved Fyr og Fyrhistorisk Museum lige øst for Gilleleje, og nyd den formidable udsigt over Øresund og Kattegat fra fyrets top. Et oplagt udflugtsmål, hvor du kan spise medbragt mad ved borde og bænke i det fri, eller nyde en god frokost på Fyrkroen.

Højt over havets blågrønne overflade knejser det smukke hvide fyrtårn, Nakkehoved Fyr. Siden 1772 har det advaret skibsfarten om de farlige grunde ved Gilleleje, hvor mange skibe forliste på den internationale sejlrute gennem Kattegat.

I dag kan du besøge Fyrhistorisk Museum, som fortæller dansk fyrvæsens historie, og komme til tops og beundre den fantastiske udsigt over Sjællands nordkyst.

Nakkehoved Fyr består faktisk af to fyrtårne, et østre og et vestre, som begge blev opført i 1772. På Kullen i Sverige står der kun ét fyr. Således kunne skibsfarten skelne mellem den danske og den svenske kyst, ud fra antallet af fyr.

Begge fyrtårne er bygget sammen med en fyrmesterbolig, hvor fyrmesteren og hans familie boede. Boligen ved det vestre fyr er i dag indrettet som Fyrhistorisk Museum. Nakkehoveds to velbevarede fyr er en sjældenhed både nationalt og internationalt, og er derfor fredet.

Nakkehoveds fyrhistorie

På Nakkehoved blev der i 1771-72 bygget to fyrtårne med kul bål på toppen. De var en vigtig del af guidningen af skibe på den internationale søfartsrute gennem Kattegat. I år 1800 blev fyrbålene overdækket med glaskupler, men kulfyringen fortsatte frem til 1833, hvor den blev afløst af oliebrændere.

Nakkehoved Østre Fyr blev slukket i 1898, men er ved restaurering ført tilbage til år 1800, som et af de få bevarede kul fyr i verden.

Vestre Fyr blev forhøjet og forsynet med et roterende linseapparat. Det er stadig en del af fyrbetjeningen i de danske farvande, og dets lys kan ses 40 km. borte i klart vejr. Når mørket falder på, kan du fra landsiden se lysstrålen fra Nakkehoved Fyr feje henover landskabet med regelmæssige mellemrum – det er et smukt syn.

Fyrhistorisk Museum

På Fyrhistorisk Museum, en del af Museum Nordsjælland, kan du blive klogere på dansk fyrvæsens historie, fra 1500-tallet og frem til automatiseringen. Og selvfølgelig få Nakkehoved Fyrs egen spændende historie.

Kom til tops

Se fyrmesterens kontor, og kom helt op i toppen af tårnet og gå rundt om den store linse. Herfra er der en betagende udsigt ud over Kattegat og Øresund, op og ned langs den smukke kyststrækning og ind over land med Gribskovs vældige grønne flader i det fjerne.

Frederik 7. og Grevinde Danner

En del af museet fortæller historien om Kong Frederik d. 7. og Grevinde Danner, der flere gange besøgte Nakkehoved. Frederik 7. var ivrig amatør arkæolog, og det var med Nakkehoved fyrmesterbolig som base at han drog ud med hestevogn og mandskab og udgravede Søborg Slotsruin – måske mest til skade for eftertidens arkæologer…

Fyrmester Faber

Hør også om Christian Faber, fyrmester ved Nakkehoved i perioden 1824 – 1845, og en personlighed, som har sat sit aftryk. I 1830-erne anlagde han en pragtfuld have ved Østre Fyr, som blev et yndet udflugtsmål for såvel kongelige som borgerlige. Haven er i dag væk, men tegninger giver et indtryk af dens format. Fabers Grav, et indhegnet monument hvor fyrmesterens jordiske rester hviler, finder du i skovbevoksningen nogle hundrede meter fra Østre Fyr, i retning mod Dronningmølle.

Christian Faber var for øvrigt morfar til politikeren Johannes Hage, som grundlagde Nivaagaards Malerisamling.

Østre Fyr

I åbningstiden kan du også komme op i Østre Fyr, og se hvordan et af verdens få bevarede kulfyrede fyrtårne har fungeret.

Museumsbutik

Fyrhistorisk Museum har en lille museumsbutik, hvor du kan finde souvenirs, gammeldags legetøj, bøger, postkort og plakater. Det er også muligt at købe kolde og varme drikke.

Et naturskønt udflugtsmål

Lige siden 1830-erne, hvor fyrmester Christian Fabers berømte haveanlæg tiltrak både kongelige og det bedre borgerskab, har Nakkehoved Fyr været et yndet udflugtsmål. Fabers Have er væk, men du kan stadig nyde den flotte havudsigt og det storslåede kystlandskab. Gå en tur ad Fyrstien, og tag trappen ned til strand og badebro ved Fyrkroen.

Rundt om fyrtårnet er opstillet borde og bænke, så I kan nyde jeres medbragte picnickurv med havudsigt. Eller I kan forkæle jer selv med et måltid på Fyrkroen.

Praktiske oplysninger

  • Hvad: Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved Fyr
  • Hvor: Fyrvejen 25A, 3250 Gilleleje
  • Åbningstider: Se aktuelle åbningstider her
  • Entré: Voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Årskort til alle Museum Nordsjællands udstillinger, kr. 70.
  • Guidede ture/grupper: For guidede ture og gruppetilbud ring +45 6181 5803
  • Læs mere: www.museumns.dk